Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Enver Dugolli smatra da je situacija na sjeveru sada mirna i da je preostala samo završna faza deeskalacije, raspisivanje vanrednih izbora, ali i da su mjere koje je kako navodi EU nametnula Kosovu nepravedne, prenosi Koha.

„Smatram da je ovdje cilj da se postigne dogovor za konačnu deeskalaciju, ali tolerancije koje se prave prema strukturama Srbije, kao da podstiču destruktivne i neprijateljske snage prema Kosovu jer smo nasljedili ovu situaciju. Bilo je mnogo gore, to je bila situacija da je kontrola države u tom dijelu bila potpuno formalna, nije bilo prave kontrole jer do navodne integracije ovdašnjih Srba nikada nije došlo. To je bila samo farsa, za koju mi plaćamo cijenu. Mi smo zemlja koja plaća cijenu farsične integracije jer imamo i mjere EU protiv Kosova“, rekao je on.

Dugolli objašnjava da je u trenutku kada je suverenitet i teritorijalni integritet proširen na sjever Kosova, započelo se sa gonjenjm organizovanog kriminala, korupcije i šverca.

"Kriminalne strukture izazvale su probleme, a mi smo bili prinuđeni da intervenišemo sa policijom i državnim snagama kako bismo situaciju doveli pod kontrolu i kao rezultat toga EU je nametnula nepravedne i nesrazmjerne mjere Kosovu“, dodaje on.

Dugolli je rekao i da u dijalogu očekuju da Evropska unija okrene prst krivice prema Beogradu i pojača pritisak na Srbiju da sprovede dogovoreni sporazum. On je optužio Srbiju da je zainteresovana samo za gubljenje vremena u dijalogu.

Prema njegovim riječima, situacija na sjeveru je sada mirnija i da je preostala samo završna faza deeskalacije, raspisivanje vanrednih izbora. On je rekao da je peticija za smjenu gradonačelnika na sjeveru pravi put i "garancija da će Srbi učestvovati na sljedećim izborima".

Dugolli ističe da je koordinacija sa međunarodnim zvaničnicima "postojala i postoji".

„Ali ne može biti koordinacije za sve i u svakom trenutku i u datim okolnostima kada ima direktnih napada na institucije Kosova. Međunarodna zajednica govori kao da omalovažavamo sebe, Kosovo, našu sposobnost da reagujemo i uspostavimo mir, red i zakon. Nije da nećemo koordinaciju, ali smo dužni da sprovodimo red i zakon", poručio je Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore