Normalizacija odnosa

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Briselu, u okviru dijaloga, 14. septembra, a agenda tog sastanka još nije dogovorena, piše Dukađini.

Očekuje se da će implementacija sporazuma o normalizaciji odnosa i deeskalaciji situacije na sjeveru biti ključne teme razgovora na tom sastanku, a iz Vlade Kosova kažu da će dnevni red sjednice biti poznat narednih dana.

"Kompletan dnevni red ovog sastanka biće preciziran i dogovoren narednih dana. O tome ćete biti blagovremeno obavješteni", poručili su iz Vlade Kosova.

Visar Imeri, izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokallari", očekuje da će se na tom sastanku razgovarati o implementaciji konačnog sporazuma, s tim što je, kako je dodao, nemoguće izbeći temu deeskalacije.

"Postoje dvije mogućnosti - ili će se taj sastanak fokusirati na primjenu sporazuma ili na deeskalaciju ili će se doticati i jednog i drugog. Mislim da taj element deeskalacije nije nešto što se može izbeći na sastanku, s obzirom da je to stav Evropske unije, SAD i svih zapadnih zemalja koje podržavaju proces dijaloga i Kosovo u njemu", rekao je Imeri.

Profesor Arben Fetoshi navodi tačke od kojih će zavisiti uspjeh sastanka a, kako kaže, zavisiće od situacije na terenu, u smislu zadataka koje će tražiti od Vlade Kosova kako bi stvorila uslove za vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru.

Fetoshi dodaje i da će zavisiti od predstavljanja nacrta Zajednice srpskih opština što, kako kaže, Vučič redovno koristi da izbjegne obaveze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Savjetnik premijera Jeton Zylfaj rekao je prije par dana da će Kurti ići u Brisel, kako bi razgovarao o sprovođenju sporazuma, dok sve ostalo, kaže, neće doprineti normalizaciji odnosa.

Posljednji sastanak Kurti - Vučić održan je 9. maja, poslije vanrednih izbora u opštinama na sjeveru koje su Srbi bojkotovali.

Izvor: Kosovo online/Dukađini