Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi istakao je da premijer Albin Kurti koji je, kako navodi, pružio otpor deeskalaciji situacije na sjeveru, nije spomenuo kolika je njegova krivica u tome što je Evropska unija uvele sankcije Kosovu, prenosi Albanian post.

Za Maliqija, izjava premijera Kurtija nedavno data prestižnom američkom listu "Bloomberg" o uticaju koje mjere EU imaju na Kosovo, ima elemente ruganja, jer kako ističe, on i aktuelna vlada smatraju da nisu doprineli određivanju mjera.

„Albin Kurti se svojom izjavom ne osvrće na pitanje da li je i koliko on sam pogrešio sa svojom strategijom i taktikom, što se nije dobro odrazlo na proces dijaloga. On samo priznaje da su sankcije pokazale efekat, odnosno štetu koje su nanele Kosovu kao državi, da su pogođeni planovi vladinih agencija, a prvi put pominje i da se nanosi šteta poslovnoj zajednici“, kaže Maliqi.

Prema riječima Maliqija, Kurti je pružio otpor deeskalaciji situacije, i samim tim postao okidač za uvođenje mjera Kosovu, a da o svojoj krivici nije rekao ni riječ.

„Ako bi to uradio, uništio bi populističku platformu na kojoj su se opravdavali postupci njegove vlade", dodao je Maliqi.

Prema njegovim riječima, Kurti je napravio taktička povlačenja sa sjevera.

„Istini za volju, pošto su mjere 'vladavine prava' Kurtijeve vlade izazvale krize na terenu, on je jedva napravio obavezna taktička povlačenja, povinujući se zahtjevima saveznika, ali kao da je vjerovao da se ovom taktikom, uprkos ukorima, postiže i efekat demaskiranja i kompromitovanja Beograda i ekstremnih Srba na sjeveru Kosova, jer njihove reakcije treba posmatrati kao rizik od eskalacije i rata, uz mjere Vlade, koje je nazvao primjenom standarda napredne demokratije", naveo je Maliqi.

Kako je naveo, Kurti se nadao da će podsticanjem sukoba napraviti razdor među Srbima sa Kosova i Kfora.

„Izgleda da je premijer Kurti mislio da će podsticanje sukoba Srba sa snagama Kfora, koji su u najkritičnijem trenutku dovedeni da zavedu red, doneti naklonost Kosovu. Kurti je poručio: "naša vlada preduzima demokratske mjere za vladavinu prava na Kosovu, dok Beograd i srpski radikali žele rat na Kosovu". Zato je optužio sve svoje kritičare, prije svega Edija Ramu i evropske lidere, ali i američkog državnog sekretara Blinkena, da su politički naivni, da ne razumeju šta Srbija i Aleksandar Vučić predstavljaju“, naglasio je Maliqi.

Tako će, smatra Maliqi, Kurti uskoro biti u koži Hashima Thaçija u posljednje dvije nedjelje konferencije u Rambuju.

„Vlada Kurtija takođe ima konfrontaciju sa diplomatskom ofanzivom za prekid dijaloga sa Srbijom, gdje se Kurti obavezao da će primjeniti Ohridski sporazum. Ako je pošten, treba da razmisli o obavezama čiji je realizam preuzeo. Uskoro će biti u koži Hashima Thaçija u posljednje dvije nedjelje Konferencije u Rambuju kada je i sam Kurti bio dio onih snaga OVK koje su mu pretile životom ako potpiše sporazum. Hoće li Kurti imati hrabrost Hashima Thaçija", upitao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post