Do 10 godina zatvora

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas uhapšena osoba sa inicijalima N.S., koja je prijetila da će ubiti premijera Kosova, Albina Kurtija.

On je osumnjičen za krivično djelo "Nasilje nad visokim predstavnicima Republike Kosovo“ iz člana 121. KPPK.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, on je prvo podijelio objavu na Facebooku sa inkriminišućim sadržajem i istu izjavu ponovio u jednoj TV emisiji.

"Po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), Policija Kosova uhapsila je danas osumnjičenog inicijala N.S. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ‘Nasilje nad visokom predstavnicima Republike Kosovo’ iz člana 121. KPRK. Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da je osumnjičeni N.S. uputio prijetnje nasiljem i ubistvom premijeru Republike Kosovo, nakon što je na mreži ‘Facebook’ objavio inkriminišući sadržaj, a tokom direktnog prenosa emisije ‘Debat Plus’, avgusta 30. 2023. ponovio je istu izjavu“, navodi se u saopštenju.

Prema Krivičnom zakoniku, za izvršenje ovog djela predviđena je kazna zatvora od tri do deset godina.

"Svako ko u cilju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbjednosti Republike Kosovo, upotrebom nasilja ili prijetnjom nasiljem, spriječi jedno ili više lica iz člana 126. ovog zakonika u vršenju službene dužnosti ili prinudi da izvrši ili ne izvrši bilo koju radnju iz delokruga dužnosti, kazniće se kaznom zatvora od tri (3) do deset (10) godina“.