Prioritetno pitanje

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefa Unmika Caroline Ziadeh pozvala je na nastavak napora i posvećenosti u rješavanju sudbine žrtava nestalih u ratu na Kosovu, prenosi Koha.

Ona je pozvala vlasti da se pozabave pitanjem nestalih osoba kao prioritetnim pitanjem kako bi se ublažile patnje porodica.

"Pozivam nadležne organe da preduzmu sve neophodne mjere kako bi u dobroj namjeri sproveli Deklaraciju o nestalim licima, na koju su se dogovorili u maju u okviru Dijaloga koji podržava EU. Rješavanje sudbine nestalih može doprineti širem proces izgradnje povjerenja, pomirenja i očuvanja mira. Nedostatak napretka mogao bi naštetiti tekućem dijalogu između Kosova i Srbije", rekla je ona u saopštenju.

Ziadeh je podsjetila na nedavnu posjetu i glavne nalaze specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija o promociji istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabiana Salviolija koji je utvrdio da je politizacija potrage za nestalim osobama izazvala veliku frustraciju građanskom društvu i njihovim porodicama.

„Sudbina nestalih mora biti rješena u duhu pomirenja, izgradnje povjerenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana“, istakla je Ziadeh.

Kako navodi u saopštenju, Umnik će nastaviti da se zalaže za nastavak saradnje po ovom pitanju sa pristupom ljudskih prava usredsređenim na žrtve, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima.

Prema podacima Umnika 6.065 ljudi je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. Trenutno je otvoreno 1.617 slučajeva nestalih lica, od kojih su 1.355 muškarci i 262 žene.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore