Sjever Kosova

Odluka da se srpske institucije uklone iz zgrade u Sjevernoj Mitrovici u Bošnjačkoj mahali, prema mišljenju kosovskih analitičara, dodatno bi produbila tenzije na sjeveru i mogla bi se tumačiti kao pokušaj da se izbegne sprovođenje obaveza koje je Kosovo prihvatilo u okviru dijaloga sa Srbijom, prenosi Albanian post.

Prema riječima Visara Imera, izvršnog direktora Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokallari", primjena te odluke znači "dodatno udaljavanje" od mogućnosti postizanja i sprovođenja dogovora.

Toj odluci, koja je trebalo da se primjeni 25. avgusta, ali je odložena za dvije nedjelje, usprotivile su se Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, koje su je jednoglasno ocjenile kao akciju koja ne doprinosi deeskalaciji situacije na sjeveru.

Stoga, čak i Imeri, uzimajući u obzir primjedbe kosovskih saveznika, ističe da je svaka odluka koja je bila nekoordinisana sa zapadnim zemljama i koja je izazvala tenzije "skupo koštala Kosovo".

"Stavljeni smo pod sankcije, odluka nije sprovedena, dok se sjeverni dio zemlje još više udaljio od toga da bude sastavni dio teritorije i kohezivni dio društva u okviru institucionalne funkcionalnosti", naglasio je Imeri za Albanian post.

Ta inicijativa opštine Sjeverna Mitrovica, koju predvodi Erden Atiq, a koja je podržana od centralnog nivoa, za političkog analitičara je u svijetlu akcija koje je vlada Albina Kurtija preduzela na sjeveru.

Rekavši to, Imeri misli na odluku o registarskim tablicama, "koja je ostala nesprovedena", a uslijedio je čak i bojkot institucija od strane građana Srbije, koji su većina u toj oblasti, zatim na odluku o postavljanju albanskih gradonačelnika u kancelarije opštinskih objekata, što je izazvalo najveću krizu i gdje je Kosovo postalo odgovorno za cjelokupnu nastalu situaciju.

Svi ti postupci za bivšeg saradnika premijera Kurtija doneli su Kosovu "samo štetu".

Upitan da li tim odlukama premijer Albin Kurti pokušava da "izbjegne” obaveze koje je preuzeo, prvo u Briselu, a potom i u Ohridu, Imeri ističe da takvi postupci dodatno udaljavaju Kosovo od završetka dijaloga sa Srbijom.

Time, naglašava, "Kosovo mnogo gubi i na međunarodnom planu i u unutrašnjepolitičkim kretanjima“.

Za profesora političkih nauka Dritera Arfija, odluka da se srpske institucije uklone iz opštinskih zgrada, je ispravna, ali misli da dolazi "u pogrešno vrijeme".

Kako kaže, ako žele da na sjeveru bude izbora uz učešće srpske zajednice, onda tu odluku treba doneti nakon rješenja.

Takva odluka, prema ocjeni profesora, ima veoma veliku težinu u sporazumu Kosova i Srbije, pa smatra da to treba uraditi u "veoma bliskoj" koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

"Praveći nove probleme, ne možemo da se bavimo pitanjem sporazuma o normalizaciji odnosa. Barem moramo da završimo domaći zadatak", kazao je.

Rok za uklanjanje srpskih institucija iz zgrade u Bošnjačkoj mahali u Sjevernoj Mitrovici sa 25. avgusta pomjeren je za dvije nedjelje.

Do odlaganja primjene te odluke za još dvije nedjelje došlo je dva dana nakon što su se Sjedinjene Američke Države, a dan nakon što su joj se otvoreno usprotivila i Evropska unija.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post