Osjećaj hitnosti

Premijer Albin Kurti izjavio je da Beograd i Priština treba da normalizuju odnose, prije nego što, kako kaže, saveznici počnu da se bave izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

On je u intervjuu za "Bloomberg“ u Bledu rekao da postoji "osjećaj hitnosti da se sporazum primjeni i da se odnosi Kosova i Srbije normalizuju, uz uzjamno priznanje, najkasnije do proljeća sljedeće godine“.

Pored hitnosti sprovođenja sporazuma o normalizaciji, Kurti je rekao da je spreman i za organizovanje novih opštinskih izbora na Severu, u skladu sa dogovorom sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Na Bledskom bezbjednosnom forumu još jednom su potvrđeni stavovi Beograda i Prištine, da će se uskoro vratiti za pregovarački sto, nakon upozorenja iz EU da će u septembru doći do intenziviranja dijaloga.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel je u svom obraćanju učesnicima foruma rekao da treba da dođe do pomirenja između država Zapadnog Balkana i izrazio optimizam za članstvo regiona 2030. godine.

Izbori u Evropskoj uniji biće održani u junu, a u SAD u novembru 2024 godine.