Zloupotreba javnog novca

Bivši zamjenik ministra prosvjete Azem Guri rekao je za Teve 1 da je Ministarstvo prosvjete napravilo veliki promašaj time što nije bilo u stanju da opremi đake udžbenikama ističući da se takva situacija nije desila od 2008. godine.

Promašaj Ministarstva je, kako je naveo Guri, to što Ministarstvo nije uspjelo da sprovede procedure koje bi trebalo da se sprovedu, a izdvajanje 80 eura za kupovinu knjiga vidi kao zloupotreba javnog novca.

"Ne smatram da je skuplje. Ove kalkulacije cijena su zasnovane na izdavačkim kućama koje nude te cijene. Smatram da i tu postoji zloupotreba i na prvi pogled jer izdavačke kuće nude različite cijene, čak ima udžbenika da koštaju između 30 i 40 eura, pa 40 i 60 eura. Samo to što se ne poklapa u euro je zloupotreba javnog mnjenja", kazao je on.

Svi roditelji koji imaju djecu u školi od prvog do devetog razreda od danas su počeli da konkurišu za subvencije udžbenika.

Sredstva će im biti uplaćena sljedeće nedjelje na račun, prema najavama ministarke Arberie Nagavci i to tako da učenicima od 1. do 5. razreda bude dodjeljeno 80 eura za kupovinu udžbenika i nastavnog materijala, a od 6. do 9. razreda, onima koji već imaju udžbenike, biće izdvojeno 30 eura kao podrška za ostalo školsko gradivo.

Izvor: Kosovo online/Teve 1