Status kvo

Nacrt administrativnog uputstva, kojim se građanima omogućava da putem peticije razriješe gradonačelnike, biće javno razmatran od 26. avgusta, a dok službenici Ministarstva administracije i lokalne samouprave smatraju da će proceduralno, vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova biti održani ove godine, ali stručnjaci - misle drugačije, piše Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik načelnika pravnog i nadzornog odjeljenja opština u Ministarstvu Besim Murtezani kaže javna rasprava o administrativnom uputstvu trajati do 31. avgusta, kada će biti održan posljednji sastanak Radne grupe, na kojem će u uputstvo biti ugrađene sugestije i komentari sa javne rasprave, i napravljen konačan nacrt.

"Tako da će u petak, 1. septembra, uputstvo biti upućeno ministru na potpis", rekao je Murtezani.

Nakon stupanja na snagu ovog administrativnog uputstva, građani četiri opštine na sjeveru Kosova mogu odmah da pokrenu peticiju za smjenu gradonačelnika. Za uspjeh peticije potrebno je da je potpisima podrži 20 odsto upisanih birača, a na glasanju za razriješenje predsjednika opštine potrebno je 50 odsto plus 1 glas od ukupnog broja glasača.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da sve ove procedure zahtjevaju vrijeme i teško da mogu da budu završene do kraja novembra.

"Peticija, zatim svi ostali rokovi koji moraju da uslede, kao i održavanje procesa glasanja od strane CIK-a, odnosno samo za smjenu predsjedavajućeg... ovi postupci nam vode bar do novembra, ako ne i duže", smatra on.

Kako kaže “realne su šanse” da ove godine uopšte ne bude izbornog procesa, već tek početkom sljedeće.

"Ali, i ovo, samo ako u međuvremenu ne bude novih dešavanja", naglašava Cakolli.

Murtezani, s druge strane, izražava uvjerenje da će, ako se odmah pristupi sprovođenju procedura, izbori biti održani ove godine, dodajući da to ipak ne zavisi samo od proceduralnog aspekta, već od volje građana.

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Sadri Ferati kaže da održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova neće automatski zavisiti samo od preciznog sprovođenja rokova procedura.

Skeptičan je da će ove godine biti moguće izaći na izbore.

"Postoji i politički momenat, osim proceduralnog aspekta, o kojem govorimo. Dakle, kome odgovara ‘status kvo’ i upiranje prstom. Ako odgovara predsjedniku Srbije i Srpskoj listi biće potrebno još više vremena, jer će oni koji su bojkotovali sistem biti isti koji će prikupljati potpise peticije. Ne znamo da li su spremni da urade tako nešto", kaže Ferati.

Izvor: RSE