Kaznene mjere!?

Na Bledskom strateškom forumu koji će biti održan 28. i 29. avgusta u Sloveniji, Kosovo će predstvaljati premijer Albin Kurti i ministraka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz. Međutim, ime Gërvalle-Schwarz se ne nalazi na listi sastanaka francuske ministarke za Evropu Lorens Bun, prenosi Nacionale.

Kurti i Gërvalla-Schwarz će prema zvaničnoj agendi, učestvovati na po jednom panelu.

Prema saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova, na spisku sastanaka sa francuskom ministarkom za Evropu Lorens Bun, nedostaje sastanak sa Donikaom Gërvallom-Schwarz.  

"Bun će održati sastanke sa nekoliko predstavnika različitih zemalja koji će učestvovati na Strateškom forumu, među kojima su Bujar Osmani iz Sjeverne Makedonije, zamjenik ministra Evrope i inostranih poslova Albanije Megi Fino, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković, zamjenik ministra spoljnih poslova Turske Mehmet Kemal Bozaj, zamjenica ministra spoljnih poslova Bugarske Marija Gabrijel i šef srpske diplomatije Ivica Dačić", navodi se u saopštenju.

Na ovom spisku pored Gërvalle-Schwarz, nedostaje ime ministra inostranih poslova Crne Gore, čiju funkciju trenutno obavlja premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Nije poznat razlog zašto je Gërvalla-Schwarz izostavljena sa ove liste, ali Nacionalne podsjeća da su dio mjera Evropske unije koje je donela protiv Kosova, i sastanci na visokom nivou, pored onih koji se odnose na dijalog i normalizaciju odnosa sa Srbijom.

U međuvremenu, na samom kraju saopštenja francuskog MIP-a, navodi se da će se ministarka Bun sastati i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Mirsolavom Lajčakom.

"Bun će se sastati i sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, kako bi izrazila posvećenost Francuske da podrži evropske napore u posredovanju, kao i potrebu za konkretnim napretkom ka normalizacija odnosa Srbije i Kosova“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: nacionale.com/kosovoonline