Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu izjavila je da je premijer Kosova Albin Kurti glavni neprijatelj Kosova, dodajući da je njemu i ostalim korumpiranim ljudima u Vladi mjesto u zatvoru.

Musliu je u intevjuu za Nacionale istakla da Tužilaštvo treba da reaguje povodom djela šefa kosovske izvršne vlasti i da Kurtijeve korumpirane kolege treba da budu u zatvoru.

Korumpirani poslovi Kurtijeve vlade su učestali. Šta mislite zašto se ovo dešava?

Mislim da partija koja dođe na vlast dajući utopijska obećanja, prebacujući sistem iz političkog i pravnog sistema u potpuno moralnu sferu, ocrnjujući i degradirajući bez ikakvih kriterijuma sve svoje političke protivnike, nema načina da ne propadne u praksi. Afere koje su izašle na videlo samo su vrh ledenog brijega, jer su za ove skoro tri godine njihove vlasti skandali i loše vladanje, ponižavanje građana i opstrukcija javnog života svakodnevna dužnost vlade Albina Kurtija. Drugim riječima, imamo vlast koja, osim što laže kao glavni stub svoje ideologije, ima za cilj da uništi ceo postojeći politički sistem. Imamo vlast koja pravi razliku između poštenih i nepoštenih Albanaca, kao što je to nekada činio Miloševićev sistem. Imamo vladu koja danonoćno radi na bogaćenju Albina Kurtija i jačanju njegove moći.Tako da, kada pokušate da sve državne institucije stavite u službu jednom čovjeku, ne možete očekivati ozbiljnost i korektnost, ne možete očekivati rad i napredak. Uvjeren sam da objavljene afere nisu jedine afere ove vlasti i da ćemo imati i drugih skandala i afera, jer se cijela vlast, bez izuzetka, takmiči ko više voli Albina, ko više krade za Albina, koji više laže za Albina i ko više narušava dostojanstvo drugih da bi uzdigao Albina.

Najavljeno je da ove godine neće biti besplatnih udžbenika za studente, kao što je bilo do sada, ko je odgovoran?

Glavna odgovornost pada na Albina Kurtija. Arberie Nagavci je samo Albinov glasnik. Albin Kurti je imao priliku da za ove tri godine vlasti nekoliko puta reformatira vladu. Neuspjesi ministara su neuspjesi njihovog šefa. Pomenula sam da je glavna misija ove vlade uništavanje svakog dostignuća na Kosovu. Odgovorna vlada bi na vrijeme krenula u reforme u obrazovanju, ali je Vlada Kosova odlučila da uništi ono što je do sada postignuto. Dakle, odgovornost ne pripada ministru, odgovornost pripada premijeru koji postavlja nekompetentnog za ministra. Ova odluka ima za cilj da još više udari i umori građane koji svakodnevno napuštaju Kosovo. Ova odluka je skandalozna i u vrijeme kada je život građana ekonomski veoma težak, predstavlja atak vlasti na roditelje koji su, mislim, trebali da odgovore protestima. Kolektivno ćutanje podrazumijeva saučesništvo.

U aferi sa državnim rezervama već imamo neke uhapšene. Da li je to dovoljno ili bi lanac odgovornosti trebalo da utiče i na politički kadar?

Nije dovoljno. Ni na koji način lanac odgovornosti ne bi trebalo da ostane samo na spoljnim licima i službenicima ministarstva. Obično kod upravljanja državnim rezervama, lanac komandovanja je od vrha do dna, a ne obrnuto, stoga odgovornost treba da bude ekvivalentna hijerarhiji. Nijedan korak nije preduzet bez naređenja i dozvole Albina Kurtija. U konkretnom slučaju, Albin Kurti je branio skandalozan proces upravljanja obezbjeđenjem državnih rezervi, što znači da je saglasan i da je svijestan šta se desilo i kako je ovaj proces tekao. Albin je u svom skandaloznom nastupu optužio opoziciju, građane, medije i državno tužilaštvo. Za njegovo izlaganje, koje jasno dokazuje njegovu direktnu umješanost, tužilaštvo mora ispitati Albina Kurtija.

Do sada smo videli odbranu koju je premijer Albin Kurti dao ministarki Hajdari. Takođe, branio je svoj narod u drugim stvarima i napao pravosudni sistem. Zašto se ovo dešava?

Zato što Albin Kurti nema kriterijume, ljudsku etiku i odgovornost za ovu zemlju koju pokušava da stavi pod svoje kopito. Veoma je lako; ovaj čovjek nema za cilj vladanje. Ovaj čovjek ima za cilj da baci demokratiju na koljena i pretvori slobodne građane u svoje političke robove. Štaviše, Albin Kurti nema drugog izbora nego da zaštiti svoje lične sluge jer oni preduzimaju sve za Albina Kurtija i u slučaju njihovog pada, i on će pasti sa njima. Ako ih ne zaštiti, oni mu više neće biti lojalni. Albinov pokušaj da optuži sve da njegovi ministri ne završe u zatvoru bio je jadan pokušaj osobe koja je izgubila političku bitku prije dolaska na vlast. Njegov dolazak na vlast, iako je pravno kažnjen, ostaće u istoriji kao najzloglasniji politički eksperiment na poslijeratnom Kosovu.

Poslije ovih afera, videli smo i brutalni napad na opoziciju i biznis od strane funkcionera Samoopredjeljenja Dejone Mihali, koja tvrdi da zna da lideri opozicije razgovaraju telefonom. Da li vam je ovo smetalo?

Uopšte mi nije smetalo. Ja sam političar koji visoko cijeni javnu odgovornost. Dejona Mihajli će odgovoriti na implicitne optužbe jer imamo posla sa liderima koji su pretendenti na visoke državne funkcije. Svaki političar na Kosovu, pozicija ili opozicija bez izuzetka, mora da odgovara za svoje postupke. Pozivam Dejonu Mihajli da objavi činjenice o optužbama koje baca u vazduh i pozivam istragu moje zemlje da pozove ovu ženu, jer vrijeme kada se takve optužbe bacaju bez davanja odgovornosti mora da se završi jednom zauvijek. Svako ko posjeduje činjenice o pojedinim državnim licima preko kojih dokazuju opasnost po bezbjednost naše države mora da ih objavi i istraga u takvim slučajevima mora biti veoma aktivna. U slučaju laži i neosnovanih navoda, treba preduzeti neophodne korake protiv lažova.

Ranije ste upozoravali da ćete pokrenuti parlamentarnu istragu protiv Mihali. Kada će se to dogoditi i koja je svrha ove istrage?

Septembar će biti mjesec koji će definisati mnoga pitanja koja su političke vijesti posljednjih mjeseci. Stojim iza svoje ideje da se za Dejonu Mihajli pokrene skupštinska istražna komisija, koja bi prvo razjasnila sticanje kosovskog državljanstva, s obzirom na to da joj je zabranjen ulazak na Kosovo. Ako opozicija zanemari parlamentarnu mogućnost da od vlasti zahtjeva odgovornost, ne samo za Dejonu Mihajli, već za sve poslove, onda je danas izgubila političku trku i Kosovo će završiti u neviđenoj diktaturi. Ne treba nam tiha opozicija. Potrebna nam je iskrena i aktivna opozicija jer su neuspjesi aktuelne vlasti razotkriveni, a ćutanje opozicije znači predaju.

Očekuje se da jesenje zasjedanje Skupštine počne sa radom sljedećeg mjeseca. Da li će PDK nešto promjeniti u svom opozicionom pristupu protiv Kurtijeve vlade?

Definitivno će se promjeniti. Dosadašnji opozicioni angažman nije doneo željene rezultate, jer dok je PDK težio konstruktivnom opozicionarstvu, Samoopredjeljenje je nastavilo sa svojim opozicionizmom prema nama. Umjesto da upravlja Kosovo, Samoopredjeljenje je svakodnevno sprovodila svoju propagandu protiv PDK. Dakle, PDK ima posljednju šansu da pokaže Samoopredjeljenju i građanima Kosova da je najzaslužnija partija za sva dosadašnja dostignuća i da ni na koji način neće tolerisati da nitkov, neprijateljski klasik i demagog da uništi Kosovo stvoreno na žrtvi mnogih generacija.

Izvor: nacionale.com/Kosovoonline