Direktori obrazovanja iz redova Demokratske partije Kosova održali su na opštinskom nivou konferenciju za novinare na kojoj su izrazili svoje nezadovoljstvo najnovijim prijedlogom ministarke prosvjete Arberie Nagavci u vezi nabavke školskih udžbenika, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktorka obrazovanja u Opštini Priština Besiana Musmurati rekla je da svakim danom sve više primjetno da Vlada i Ministarstvo prosvjete nisu u stanju da unaprede bilo kakvu obrazovnu politiku.

„Pokušaji da se neuspjeh u obrazovanju prikrije izgovorima i sakrivanju grešaka iz prošlosti moraju se okončati. Greške se ne ispravljaju još većim greškama. Roditelji širom Kosova su veoma zabrinuti zbog novonastale situacije, drugi septembar pod Kurtijevom vladom zatiče učenike sa problemima da započnu školsku godinu“, rekla je Musmurati.

Ona je dodala da će mnogo porodica biti prinuđeno da kupi knige djeci, nesigurne da li će im novac ikada biti vraćen.

„Umjesto da vlada smanji finansijski teret školovanja dece, ona doprinosi finansijskoj šteti roditelja kao i samog državnog budžeta”, rekla je Musmurati.

Musmurati je ovaj pristup ministarstva ocjenila kao „recept za haos“ koji će zadati još jedan udarac obrazovnom sektoru, a ne istinsku reformu koja nudi rješenja za probleme i izazove.

„Prvo će odluka ministarke Nagavci izazvati kašnjenja i nastava će početi bez udžbenika. Drugo, ova odluka Kurtijeve vlade će dovesti do efektivnog gubitka učenja. Treće, biće još veći troškovi za roditelje i Kosovo“, poručila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online