Predviđeni radovi

Lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici su zatražile "oslobađanje" opštinske zgrade koja se nalazi u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, a koju trenutno koriste institucije Srbije, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kabineta gradonačelnika.

Kao razlog za ovu odluku navode se "predviđeni radovi koje će opština obavljati u pojedinim opštinskim objektima".

"Mi, kao opština Sjeverna Mitrovica, smo izrazili spremnost da pružimo podršku i radni prostor svakoj instituciji koja pruža usluge u interesu građana Kosova", navodi se u odgovoru za RSE.

Prethodno je Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, saopštila da je lokalno rukovodstvo u Severnoj Mitrovici donelo odluku da za tri dana "iseli" zaposlene u institucijama Srbije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali.

U ovoj zgradi su, prema navodima Srpske liste, smeštene četiri institucije koje se finansiraju sredstvima Vlade Srbija: Kancelarija za Kosovo, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-Mitrovački upravnog okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Inače, većinu takvih institucija na Kosovu vode funkcioneri Srpske liste. Tako je, primera radi, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Severnoj Mitrovici Milan Radojević.

On je ranije bio gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica, ali i zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova u Vladi Kosova.

Na čelu Kosovsko-Mitrovačkog okruga je Vučina Janković, takođe iz Srpske liste. Ranije je bio gradonačelnik opštine Zvečan po kosovskom sistemu.

Međutim, Srpska lista ocenjuje da su "nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele da oduzmu i naše prostorije".

S druge strane, iz opštine Severna Mitrovica kažu da je njihove službenike sačekao potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji im je rekao da "nema nikakav dokument o objektu i da ne zna čije je vlasništvo".

Reakcija Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije

Reagovala je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije uz navode da se odlukom opštine Severna Mitrovica "ugrožava egzistencija i pravo na rad za oko 40 zaposlenih koji rade u ovoj zgradi i pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima".

"Institucije koje se nalaze u ovoj zgradi, poput Pio fonda pružaju usluge iz oblasti penzijskog, invalidskog osiguranja za više desetina hilјada korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odelјenja Centra za socijalni rad zavisi čak 120 socijalno ugroženih porodica", navode u saopštenju.

Dodaju da ovi "jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi" mogu da dovedu do "podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu".

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – na vlast su krajem maja došli gradonačelnici izabrani na lokalnim izborima koje je srpska zajednica na severu bojkotovala.

Oni su u opštinske zgrade ušli uz pomoć policije.

Tome se oštro usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo izbore u aprilu.

Oni gotovo tri meseca protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku sa zahtevom da se policija Kosova povuče i da gradonačelnici ne dolaze na posao.

U ove tri opštine se su do kraja maja funkcionisale i opštine po sistemu Srbije.

Jedino u Severnoj Mitrovici postoji odvojena zgrada opštine koja radi u sistemu Kosova i zato tu do sada nije bilo protesta.