Šefica EK

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da je sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarala o potrebi smanjenja tenzija na sjeveru Kosova i provedbi sporazuma sa Srbijom.

Oni su se sastali u Atini na poziv grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa, koji je u ponedjeljak domaćin liderima zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije na neformalnom susretu o proširenju EU i evropskoj budućnosti regiona.

Von der Leyen je navela na platformi X, ranijeg naziva Twitter, da je razgovarala sa Kurtijem o potrebi da se "ponovno uključi u dijalog uz posredovanje EU", dodajući da je "od vitalnog značaja prevazilaženje prepreka u regionu i približavanje Zapadnog Balkana EU."

Kurti je, u međuvremenu, na X-u napisao da je na sastanku sa šeficom EK istakao "važnost pune, bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma".

"Bilo mi je zadovoljstvo upoznati predsjednicu Evropske komisije u Atini. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i planu rasta EU za WB6 (Zapadnobalkansku šestorku), kao i o dijalogu", dodao je on.

Tenzije na sjeveru Kosova su porasle krajem maja, nakon što su novi predsjednici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, pod pratnjom kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Lokalno srpsko stanovništvo se tome usprotivilo i organizovali su proteste koji su kulminirali nasiljem 29. maja u Zvečanu, u kojima je povrijeđeno više desetina demonstranata i vojnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova i Srbije da hitno smanje tenzije i da Priština provede nove izbore.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi rekao je u ponedjeljak da će narednih dana biti utvrđen proces održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Nije iznio detalje o izradi administrativnog uputstva, kojim bi se trebao otvoriti put za održavanje izbora, već je samo naveo da će ono biti gotovo krajem mjeseca.

"Kao ministar obavio sam svoju dužnost, počevši od administrativnog uputstva koje građanima daje pravo da pokrenu peticiju za smjenu gradonačelnika", rekao je Krasnići.

"Kao ministar i kao ministar pokrivao sam svoju odgovornost počevši od administrativnog uputstva, koje predviđa pravo građana da prikupljaju potpise za smjenu gradonačelnika sa dužnosti", rekao je Krasniqi medijima nakon inauguracije radova za proširenje puta u Đakovici u ponedeljak.

Ministar Krasniqi je rekao da se vanredni izbori mogu održati ukoliko 20 posto birača u jednoj opštini potpiše peticiju za smjenu gradonačelnika te opštine.