Predsjednik SBASHK-a

Ministarka obrazovanja, Arberie Nagavci, izjavila je na posljednjoj konferenciji da razmatra mogućnost prenošenja odgovornosti za kupovinu školskih udžbenika na roditelje. Ona je najavila da će sredstva za kupovinu udžbenika biti isplaćena iz državnog budžeta kroz refundaciju, pri čemu će sredstva biti prebačena roditeljima preko platforme e-kosova.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja (SBASHK) Rrahman Jasharaj rekao je za portal Sinjali da je ova odluka smiješna i da se ministarka Nagavci pokazala kao "nezrela i cinična".

“Današnja izjava gospođe Nagavci pred medijima je zastrašujuća, jer od sada se čini da nećemo organizirano dijeliti udžbenike ni za učenike od prvog do petog razreda, ni za one od šestog do devetog razreda, već bi roditelji trebali te udžbenike nabaviti u knjižaraa a još je ciničnije, bezobzirno i bez ikakvog argumenta kada Nagavci kaže da tobož da bi zaštitila kosovski budžet jer su izdavačke kuće jasno podigle cijene, a gospođa Nagavci sa svojim komisijama je trebala to primjetiti.

Izjava da roditelji moraju da kupe udžbenike i da će im se onda nadoknaditi je vrlo nezrela jer ako su udžbenici skupi za ministarstvo, roditelj će biti primoran da kupi te udžbenike i nadam se milosti Hekurana Muratija koji drži državnu kasu. Roditelji će čekati mjesecima dok im ta sredstva ne budu vraćena.

On je dodao da roditelji nemaju sredstava da kupe udžbenike.

"Nagavci treba da zna da mnogi roditelji sada nemaju sredstava da kupe udžbenike za svoju djecu, a plus što će morati dugo čekati na nadoknadu", rekao je Jashari za Sinjali.

On je dodao da ministrica obrazovanja nije konsultovala ni Savjet roditelja ni Ujedinjeni sindikat obrazovanja o ovoj odluci.