Novac će biti prebačen roditeljima

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnologije nije postiglo dogovor sa izdavačkim kućama oko nabavke udžebika za učenike. Ovo uprkos činjenici da će nastava početi za 10 dana.

Na konferenciji za medije, ministrica obrazovanja, Arbërie Nagavci, saopštila je da je u prošlosti bilo zloupotreba vezanih za ugovore sa izdavačkim kućama. Zbog toga je Nagavci najavila da će ove godine novac za kupovinu udžbenika biti prebačen direktno roditeljima na bankovni račun, preko platforme e-Kosova.

“Vidjeli smo ugovore koji su se dogovorili, a nerijetko je bilo zloupotreba i mi smo nerijetko pominjali. Postojale su razlike u cijenama udžbenika. Imali smo razlike za udžbenike istog razreda iz različitih kuća”, rekla je Nagavci.

“Ove godine razmatramo mogućnost da se sredstva za nabavku školskih udžbenika, prema zakonskoj obavezi, prebace na račune roditelja i da oni kupe udžbenike za svoju djecu. Uskoro će se odlučiti kako će biti, ali pored toga smo paralelno radili na pripremi platforme za apliciranje na e-Kosova i ispitali smo sve mogućnosti, da imamo kvalitetne tekstove ali i brinemo o državnom budžetu“, rekla je Nagavci na konferenciji za novinare, prenosi Nacionale.

Nagavci je kazala na koji način će se vršiti isplata roditeljima.

“Način na koji bi trebalo da se izvrši povraćaj je slivanjem sredstava na bankovni račun. Sajt je dizajniran na e-Kosova. Većina roditelja ima otvorene račune. Biće to lak proces, gdje će onog trenutka kada se roditelj identifikuje, pojavljuju se imena djece, škola treba biti odabrana da sve bude kako treba, a na kraju je i klauzula gdje svako preuzima odgovornost za sredstva koji će dobiti , koristit će ih za kupovinu udžebika. Plaćanje će se vršiti unaprijed, tako da sredstva izlaze i onda se troše na knjige. Neće biti potrebe za fakturama i drugim temama. Dostavili smo napomenu u kojoj roditelj potvrđuje da će sredstva na računu biti iskorištena za kupovinu dječijih udžbenika. To su zajedničke obaveze Vlade, roditelja, škola i opština”, navela je ministrica prosvjete na konferenciji za novinare.

Nagavci je rekla da se suočila i sa upozorenjima na krivične prijave od izdavačkih kuća. Ona je rekla da se nada da će udžbenici biti spremni za 1. septembar. Prema njenim riječima, sada će roditelji djeci kupovati knjige direktno u knjižari.

„Možemo odrediti gornju cijenu. Vjerujem da ćemo biti spremni za 1. septembar, jer izdavačke kuće znaju koje su knjige odabrane”, rekla je ona.

Sa druge strane, zamjenik ministra Taulant Kelmendi je rekao da smo i ove godine izabrali pregovarački tim iz MONT-a, koji je pregovarao o cijeni udžbenika posebno za svaki u zakonskim rokovima.

Zamjenik ministra je rekao da izdavačke kuće nisu prihvatile sniženje cijena.

„Izabrali smo pregovarača iz MONT-a koji je u zakonskim rokovima pregovarao o cijeni za svaki udžbenik, čak ni nakon mnogo pokušaja za pristupačnu cijenu, izdavačke kuće nisu imale razumijevanja. A nedavno su poslali dopise da se o njihovim cijenama ne može pregovarati. Ova situacija je neprihvatljiva za MONT. Ovo je osjetljivije kada je riječ o udžbenicima naših učenika”, rekao je Kelmendi.

„Udžbenik za 3. razred Društvo i životna sredina zajedno sa radnom sveskom košta 27 eura. Knjiga na bosanskom jeziku košta 30 eura. To je neprihvatljivo i nedopustivo za državni budžet. Imamo mnogo takvih slučajeva, kada su cijene 25 eura. Samo u posljednjih 5 godina na udžbenike je potrošeno preko 51 milion eura. Kao Ministarstvo radimo na povećanju kvaliteta, ali to ne znači zloupotrebu budžeta. Razmatramo mogućnost prebacivanja sredstava za kupovinu knjiga roditeljima. U saradnji sa Informacionom agencijom radimo na aplikaciji na platformi e-Kosova“, izjavio je Taulant Kelmendi.

Do sada su postojale dileme da udžbenici neće biti spremni za početak nastave 1. septembra.