Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da Specijalno tužilaštvo umesto da se bori protiv kriminala štiti "staru kriminalnu kastu".

Murati je na Facebooku stao u odbranu ministarke Rozete Hajdari nakon hapšenja dva radnika u njenom ministarstvu i biznismena, a u vezi sa sumnjom u zloupotrebu državnih rezervi. Dodao je se Tužilaštvo nada da će se ta "stara kasta" vratiti na vlast, pa se "bori sa ministrima vlade Albina Kurtija svim sredstvima".

Kako je naveo, Tužilaštvo se nije bavilo prekršajima koje je počinio bivši ministar Vesel Krasniqi.

"Krajem 2020. godine, 10 dana nakon što je Ustavni sud proglasio Vladu Hotija nezakonitom, Vesel Krasniqi je, na osnovu takođe nezakonitog administrativnog uputstva, doneo odluku da imenuje ekonomskog operatera 'za obilježavanje nafte'. Odluka je doneta 30. decembra, noć uoči Nove godine", naveo je Murati.

Podsjetio je da je odluku o eksproprijaciji puta Kijevo-Zahać, Haradinajeva vlada donela 31. decembra 2019. godine, koja je nakon toga podnela ostavku.

"Međutim, idemo na 14. januar 2021. godine, odnosno dvije nedjelje kasnije, Vesel Krasniqi je potpisao petogodišnji ugovor sa istom kompanijom, da kompaniji da monopol na obilježavanje nafte", dodao je.

Murati je istakao da je aktuelna Vlada prije dvije godine podnela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu protiv tog slučaja, a da tužilaštvo ništa nije uradilo.

Objavio je i ime tužioca zaduženog za slučaj.

"Koliko sam shvatio, za taj slučaj je bio zadužen tužilac Milot Krasniqi. Dakle, uprkos činjenici da je krivična prijava sadržala sve potrebne dokaze za podizanje optužnice protiv Vesela Krasniqija, Specijalno tužilaštvo do danas nije preduzelo nikakve korake. Jer borba protiv kriminala i korupcije očigledno nije njihova misija, već zaštita stare kriminalne kaste, sa nadom da će se ta kasta jednog dana vratiti", poručio je.

Kako je dodao, da bi se lakše vratila stara kasta, zarobljeni pravosudni sistem bori se protiv ministara Kurtijeve vlade svim sredstvima, pokušavajući da od ničega naprave spektakle.

Policijske jedinice su u petak uhapsile dvojicu službenika MINT-a i jednog biznismena zbog sumnje da su proneverili državne rezerve.

Ministarka Hajdari se izjasnila i rekla da nema sumnje u vezi sa dvojicom zvaničnika, dok je Albin Kurti istakao da ima potpuno povjerenje u ministarku Hajdari i njen rad.

Izvor: Kosovo Online