Kurti izgubio povjerenje međunarodne zajednice

Najbolji i najlakši način da se riješi problem izbora u četiri opštine na sjeveru je ostavka predjsednika opština kao moralan i legitiman čin, ocenila je članica Demokratskog saveza Kosova Shqipe Pantina, koja je nekada bila i poslanica Samoopredjeljenja, dodajući da je premijer Albin Kurti nedavnim postupcima izgubio povjerenje međunarodne zajednice, prenosi Ekonomija onlajn.

Pantina smatra da je osim ostavke gradonačelnika svaki drugi način da se izađe na izbore samo odugovlačenje procesa, a da EU ne ukida kaznene mjere prema Kosovu upravo zbog izgubljenog povjerenja u Kurtija.

"Svaku materiju u vezi sa izbornim procesom reguliše Ustav, a potom i zakon, dok način organizovanja izbora i tehnička pitanja reguliše Centralna izborna komisija svojim pravilnikom. Dakle, kako da se organizuju izbori tamo, kada da se raspišu i tako dalje, administrativna uputstva su u nadležnosti CIK", ukazala je Pantina.

Dodaje da su izbori u četiri opštine na sjeveru potpuno politički problem.

"Mislim da premijer Kurti nekoliko puta nije razgovarao sa međunarodnim posrednicima, uprkos tome što je od njih dobijao obaveze. Postupci na terenu su bili različiti, pa je on izgubio povjerenje tih prijatelja i zbog toga je i Kosovo kažnjeno za tu činjenicu uvođenjem sankcija po prvi put u istoriji stvaranja države Kosovo od strane koja je pomogla uspostavljanje države Kosovo. Sada je našoj Vladi i premijeru Kurtiju veoma teško da povrate poverenje međunarodnih prijatelja", rekla je Pantina.

Dodala je da je Kurti nekoliko puta mijenjao svoje stavove i da je potpuno odstupio od svojih principa.

"Ne možete to prodati međunarodnim diplomatama. Mislim da je to glavni razlog i nažalost posljedice za to snose građani, privreda Kosova, opštine jer mnogi projekti ili nisu započeli zbog mjera ili su zaustavljeni zbog sankcija EU i SAD", zaključila je Pantina.  

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online