Zabrinjavajuće

Tri pripadnika Policije Kosova iz srpske zajednice dali su otkaz ubrzo nakon što su stupili na dužnost, izvjestio je javnost šef EULEX-a. Odmah se, sa porukama da su zabrinuti, reagovalo je više ambasadora na Kosovu i predstavnika međunarodnih institucija, ali ne i Policija Kosova, dok su sinoć uslijedile prve reakcije najviših zvaničnika. Oglasila se predsjednica koja je optužila Srbiju za zastrašivanje, a potom je šef njenog kabineta zatražio sankcionisanje Beograda.

"Sa zabrinutošću posmatramo nedavne ostavke tri novoregrutovana kosovska Srbina pripadnika Policije Kosova. EULEX pomno prati ove zabrinjavajuće događaje“, naveo je u ranim popodnevnim satima šef misije EULEX-a, Giovani Pjetro Barbano.

Međutim, osim osude i same posredne potvrde da su tri nova srpska policajca dala otkaz, Barbano nije izneo druge detalje.

Na upit portala Kossev za više informacija, iz EULEX-a su kazali ono što je i šef ove misije poručio u objavi na Twitteru.

"Sa zabrinutošću gledamo na nedavne ostavke tri novoregrutovana pripadnika Policije Kosova – kosovskih Srba i EULEX pomno prati ove zabrinjavajuće razvoje“, naveli su.

U međuvremenu su se listom oglašavali drugi međunarodni zvaničnici.

Među prvima je bio ambasador SAD u Prištini, Jeffrey Hovenier, navodeći da dijeli zabrinutost povodom ostavki, te da pripadnicima Policije Kosova treba omogućiti "da rade bez zastrašivanja“.

Potom su se oglasili njemački ambasador u Prištini, Jorn Rhode i šef misije OEBS-a na Kosovu, Michael Devenport – obojica sa navodima da su zabrinuti.

Predsjednica Vjosa Osmani je optužila Srbiju za zastrašivanje policajaca.

"Otkazi policajaca iz srpske zajednice, direktan su rezultat neprekidnih prijetnji i zastrašivanja iz Srbije – dokaz da njena politika nastavlja da odražava Miloševićevu taktiku“, navela je Osmani.

Sa druge strane, poručuje da će prištinske institucije nastaviti da obezbjeđuju inkluzivnost u svim institucijama i "bezbjednije Kosovo za sve“.

Oglašavanje Osmani pratila je objava šefa njenog kabineta, Blerima Vele.

"Kao rezultat pritiska bezbjednosnih institucija Srbije, nekoliko novoprimljenih srpskih policajaca napustilo je Kosovsku policiju“, kazao je i Velja, ali takođe bez informacije o broju osoba koje su dale otkaz.

On konstatuje da Srbija nije zabrinuta za prava Srba.

"Prije ima za cilj da održi čvrstu kontrolu nad njima i blokira njihovu integraciju u kosovske institucije“, naveo je.

Srbija, dodaje ovaj zvaničnik, mora biti sankcionisana zbog ovoga.

On ujedno optužuje Srbiju da je u julu "distribuirala propagandna dokumenta“ drugim zemljama, "lažno tvrdeći da je povećan broj etnički motivisanih napada na Kosovu“.

Kaže da bi zapravo trebalo pažljivo da se sagledaju postupci srpskog rukovodstva, a ne, kako kaže, njihove riječi.