Samovolja!

Banke koje posluju na Kosovu nisu prihvatile ponudu da građanima omoguće osnovne usluge bez naknade. Umjesto toga, počele su da naplaćuju iznos od ne više od 53 centa mjesečno. Iako drugi tvrde da samo sprovode odluku Centralne banke Kosova, rijetko se građani odlučuju da iskoriste ove usluge.

Građani koji su intervjuisani izrazili su nedostatak informacija o tim uslugama.

Banke koje posluju na Kosovu postupile su u skladu s odlukom Centralne banke Kosova da li će osnovne usluge biti pružene besplatno ili uz razumnu naknadu.

Međutim, druge banke su uvele mjesečnu naknadu od 53 centa za ove usluge, iako je prema stavu Centralne banke Kosova moguće da se one pruže besplatno.

U vezi sprovođenja ove uredbe od strane Centralne banke Kosova, oni su istakli da su do sada primili samo jednu žalbu.

Prema odredbama ovog člana, razumna vrijednost naknade ne može premašiti 0,12% prosječne neto mjesečne zarade u Republici Kosovo, što je nedavno saopštila Agencija za statistiku Kosova. U međuvremenu, Odsjek za žalbe unutar Centralne banke Kosova zaprimio je samo jednu žalbu u vezi s uredbom o pristupu platnim računima sa osnovnim uslugama, a stranka je pravovremeno obavještena o ishodu.

Jedna od banaka koje posluju na Kosovu potvrdila je za RTK da pruža osnovne usluge prema propisima, ali istovremeno ističe da nije primjetno povećanje potražnje za ovim uslugama.

Dio građana i dalje nije upoznat s odlukom Centralne banke Kosova, a informisani tvrde da se nisu još registrovali.

Odluku Centralne banke Kosova pozdravili su ekonomski stručnjaci, naglašavajući da osnovne usluge treba da budu dostupne po pristupačnim cijenama za građane.

"Pravo na pristup bankarskom sistemu mora biti garantovano, a naplata ne sme biti toliko visoka da postane nedostupna građanima, naročito onima s nižim primanjima", izjavio je ekonomski stručnjak Erton Begaj.

Besplatne osnovne usluge za građane obuhvataju: otvaranje, vođenje i zatvaranje računa, podizanje gotovine, uplate, platni promet i međubankarske transferne transakcije.