To ne sme da se ponovi

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu poručio je za Kosovo onlajn da je nastup premijera Albina Kurtija u Sjevernoj Makedoniji bio krupna greška koja ne bi smela da se ponovi.

„To je njegova glupost. Ikonografija koja je bila tamo na dočeku Kurtija ne priliči premijeru jedne nezavisne suverene države. To je isto, recimo, kao da se desilo da Đukanovića u Hrvatskoj, ili na Kosovu, dočekuju sa zastavama neke druge zemlje, a ne crnogorske, na primjer, sa srpskim zastavama, ili da Pendarovskog dočekuju ne sa makedonskim, nego, recimo, sa bugarskim zastavama, što bi bilo sasvim nedolično“, rekao je Spahiu.

Prema riječima Spahiua, Kurti nastupima poput ovog u Sjevernoj Makedoniji kvari odnose sa susjednim državama, međutim, smatra da će makedonski lideri ovoga puta to istolerisati.

„Ne znam šta je bio Kurtijev motiv, ali mislim da je to jako pogrešna politika koja šteti odnose sa susjednim državama, sa prijateljskim državama, kao što je Sjeverna Makedonija. Ne očekujem neko zaoštravanje odnosa, ne zbog toga što on tamo nije uradio ništa loše, nego zato što što makedonski lideri imaju zdrav razum i mislim da će to istolerisati ovog puta, pod uslovom da se u budućnosti tako nešto ne ponovi“, rekao je Spahiu.
 
Izvor: Kosovo Online