I za neudate žene?

Izgradnja odjeljenja za vantjelesnu oplodnju počela je prije tri godine, a tadašnji čelnici Kliničkog centra obećali su da će početi sa radom 2021. godine.

Zana iz Prištine (čiji je pravi identitet poznat redakciji) kaže da želi da se podvrgne medicinski potpomognutoj oplodnji (IVF), ali ovaj postupak još nije u ponudi u državnim medicinskim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja Kosova obećalo je da će ova usluga građanima biti ponuđena do kraja godine.

Zbog nepostojanja adekvatnog zakona, ovaj postupak se nudi samo u licenciranim privatnim zdravstvenim ustanovama. IVF oplodnja košta hiljade evra i samo bračni parovi na Kosovu mogu da se podvrgnu ovoj metodi.

"Krajem godine sam se zainteresovala za način medicinski potpomognute oplodnje na Kosovu i nisam imala priliku da obavljam ovu uslugu zbog visokih cijena u privatnim bolnicama", kaže Zana za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da se ova procedura nudi i u inostranstvu, ali joj je suma prevelika.

"Cijena se kreće od 4.000 eura i više. To mi je nedostižno, jedino putem kredita, i činilo mi se kao zapanjujući trošak, u odnosu na plate na Kosovu", kaže Zana.

Ona se nada da će država ubuduće ovu proceduru ponuditi besplatno osobama koje žele da postanu roditelji.

"Nadam se da će država Kosovo prvo zakonski dozvoliti neudatim devojkama da postanu majke, jer ne mogu da nađu partnera, a ženama koje ne mogu da imaju djecu država će ponuditi ovu uslugu (IVF), a ne da budu prinuđene da idu u susjedne zemlje ili čak dalje."

Šta je IVF?

IVF je metoda oplodnje kojoj se podvrgavaju osobe koje ne mogu zatrudnjeti prirodnim putem.

Ovom procedurom medicinski tim vadi jajne ćelije iz jajnika žene, a zatim ih u laboratoriji oplodi spermom. Oplođenom embrionu se daje nekoliko dana da naraste, a zatim se stavlja u matericu žene. Proces obično traje četiri do šest sedmica.

Ali, ni ova metoda nije 100 posto uspješna.

Čeka se IVF oprema

Kosovo ima za cilj da ima posebno odeljenje za vantjelesnu oplodnju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC). Za potrebnu opremu za ovo odjeljenje Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 1,5 miliona eura.

Na Ginekološkoj klinici, u okviru koje će se nalaziti odjeljenje za vantjelesne oplodnje, čeka se oprema. Radovi na infrastrukturi za novo odjeljenje su već završeni.

Direktor Ginekologije Zef Ndrejaj kaže da je osoblje Klinike spremno za rad kada se završe pripreme i stigne oprema.

"Što se tiče stručnog kadra, obuke i svega ostalog, spremni smo da počnemo sa radom čim budemo imali opremu. Koliko znamo, što se tiče opreme, proces je u tenderu i kada se procedure završe, vjerujemo da ćemo krenuti u posao", kaže on.

Izgradnja odjeljenja za vantjelesnu oplodnju počela je prije tri godine, a tadašnji čelnici Kliničkog centra obećali su da će početi sa radom 2021. godine.

Međutim, ministar zdravlja Arben Vitia kaže da se do kraja ove godine očekuje završetak svih radova i da će građani moći da dobiju potrebne usluge u ovom resoru.

"Procedure teku po planu. Naravno, ovo su procedure nabavke i nemamo mogućnost da ih odgađamo ili da ih ubrzamo ili usporimo, jer su to procedure koje imaju svoj tok. Trenutno se radovi odvijaju po planu i ako bude kašnjenja biće iz nabavke, ali mi smo preduzeli sve mjere da ne bude kašnjenja", kaže Vitia za Radio Slobodna Evropa.

Zamjerke na novi Zakon o zdravstvu

Privatne zdravstvene ustanove trenutno sprovode IVF metod na osnovu Zakona o zdravstvu i na osnovu administrativnog uputstva Ministarstva zdravlja.

Međutim, zakon i ovo administrativno uputstvo ne dozvoljavaju neudatim ženama da se podvrgnu IVF metodi.

Vlada Kosova uputila je Skupštini na usvajanje novi Zakon o zdravstvu, koji omogućava da neudata žena rodi dijete metodom vantjelesne oplodnje.

Ali, poslanici su to odbili.

U članu 15. zakona navodi se da pravo na korištenje metode vantjelesne oplodnje ima punoljetno lice u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, koje je prema opštem zdravstvenom stanju sposobno za rad i roditeljsko staranje.

Prema zakonu, pravo na korištenje vantjelesne oplodnje imaju i neudate žene starije od 18 godina, koje su dobrog zdravstvenog i socijalnog stanja i sposobne za "oplodnju i roditeljsku skrb".

Ovom dijelu zakona protivili su se pojedini poslanici. Među njima je i šef skupštinske Komisije za ljudska prava Duda Balje.

Balje kaže za Radio Slobodna Evropa da Kosovo nije spremno da ponudi takve usluge neudatim ženama.

"Niko od poslanika nije protiv IVF (metoda) za parove. Na Kosovu se vantjelesna oplodnja radi u privatnim klinikama, ali imamo kontroverznu tačku da žene rade vantjelesnu oplodnju same, bez muževa. Mislimo da još nismo spremni za to iz nekoliko razloga. Lično smatram da ako žena rodi dijete bez drugog roditelja, to je također protiv prava djeteta. Mislim da je to problem", kaže Balje.

Advokat Naim Qelaj misli sasvim drugačije. On kaže da je protiv ljudskih prava ako se neudatoj ženi zabrani da ima djecu putem vantjelesne oplodnje.

Prema njegovim riječima, pitanje metode vantjelesne oplodnje trebalo bi da bude regulisano zakonom, a ne samo administrativnim uputstvima.

"Smatram da svako ograničavanje i kršenje ovog prava predstavlja kršenje ljudskih prava. Tako da za mene to mora biti dozvoljeno i regulisano zakonom", kaže Qelaj za Radio Slobodna Evropa.

Ministar Vitia kaže da izvršna vlast neće stati dok se ne usvoji zakon, koji opisuje kao veoma važan.

Vitia očekuje da će Zakon o zdravstvu biti usvojen u Skupštini tokom jesenje sjednice.

Prema izvještaju koji je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u aprilu ove godine, svaka šesta osoba u svijetu suočava se s problemom neplodnosti.

Prema tome, 16 posto svjetske populacije se suočava sa ovim problemom.