Ne želi da stvara presedan

Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timothy Less izjavio je za Teve 1 da ne očekuje da Ukrajina prizna Kosovo prije okončanja rata sa Rusijom, ali ne isključuje mogućnost da Kijev promjeni stav po završetku rata.

Less navodi da je Ukrajina trenutno fokusirana na vraćanje izgubljenih teritorija, te da ne želi da stvara presedan priznavanjem nezavisnosti Kosova.

"U ovom trenutku, za Ukrajinu je glavna stvar da povrati teritorije koje je okupirala Rusija i da se odupre međunarodnom pritisku da ih preda kao deo mirovnog sporazuma. U tom cilju, Kijev ne može da prihvati bilo kakav presedan koji bi mogao da podriva uspostavljene međunarodne norme o teritorijalnom integritetu država, ako se time dovede u pitanje suverenitet Ukrajine nad istokom zemlje i dozvoli da se otcepljene republike priznaju kao dio Rusije", rekao je Less.

Zato ne očekuje da će Ukrajina promjeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova do kraja rata sa Rusijom.

"Ne vidim da će se to desiti u ovoj fazi, iako pitanje priznavanja Kosova nije tako jasno kao što je bilo", konstatuje Less.

Pojašnjava da je Ukrajini potrebna podrška Zapada, zbog čega želi da podrži pozicije Zapada u međunarodnim odnosima kako bi pokazala svoju dobru volju.

"Istovremeno, Ukrajina je očigledno razočarana nedostatkom podrške Srbije i zadovoljna podrškom koju je dobila od Kosova", dodao je Less.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info