Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ukazao je na to da javnu bezbjednost na Kosovu u pitanje dovode "naoružane bande" i optužio aktuelnu vlast da je pogrešnim pristupom, premještajući ključni element društva - javnu bezbjednost, u svoju političku agendu, dovela do toga da se "elementi sa kriminalnim tendencijama" organizuju u bande koje danas nesmetano zadiru u živote građana.

"Nažalost, javnu bezbjednost u zemlji već dovode u pitanje naoružane bande koje ne biraju ni cilj ni mjesto za terorisanje građana. Ubistva posljednjih dana, uključujući i ubistvo stranog državljanina, najbolji su pokazatelj nesigurnosti i prijetnje koja preti građanima kako na ulicama, tako i u javnim prostorima, hotelima i drugo", napisao je Haradinaj na Facebooku.

Istakao je da se Kosovo suočava sa brojnim bezbjednosnim izazovima.

"Osim pogrešnog političkog pristupa vlasti na sjeveru zemlje, koji se ozbiljno reflektuje na bezbjednost, razni vidovi kriminala, posebno teški kao što su ubistva, teške tjelesne povrede, nedozvoljeno oružje, veliko prisustvo narkotika, su neke od nezakonitih radnji koje ozbiljno utiču na živote građana", naglasio je on.

Haradinaj navodi da su bezbjednosne institucije od proglašenja nezavisnosti sa velikom posvećenošću radile na unapređenju javne bezbjednosti tako što su osmišljavale i sprovodile brojne nacionalne strategije, konkretne operativne planove koji su prije svega imali za cilj efikasnu prevenciju kriminala i raznih negativnih pojava kod prijatelja.

Efikasnost policije je iz godine u godinu, kako dodaje, direktno uticala na osjećaj bezbjednosti građana, umnogome smanjivši kriminal uopšte, a posebno ubistva i teška krivična djela.

"Nedostatak vizije i posvećenosti Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova, izaziva mnoge sumnje da ovaj visoki nivo narušavanja javne bezbjednosti i institucionalnog nemara da se spreče ovakvi zločini od kojih se država svakodnevno trese, ima za cilj da pomeri pažnju javnosti od brojnih skandala i koruptivnih afera vlasti, gdje se nedavno saznalo za planiranje međunarodnog šverca oružja od strane prodavaca nekretnina bliskih vlasti", dodao je.

Prema njegovim riječima, pojava kriminalaca sa maskama, kao što je bio slučaj u opštini Skenderaj, gdje je jedan građanin ubijen, a troje povređeno, ukazuje na nemoć vlasti kao i na hrabrost kriminalnih grupa da djeluju.

"Objektivno, građanin je ostao nezaštićen, nezbrinut od ove vlasti, koja ima veliki nedostatak profesionalizma da se bavi složenim pitanjima poput bezbjednosti. Ova vlada će snositi odgovornost za pogoršanje bezbjednosne situacije u zemlji. Pokret je rješenje", poručio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online