Nepravedne i kaznene

Premijer Albin Kurti pozvao je Evropsku uniju (EU) da ukloni mjere, kako ih je nazvao, nepravedne i kaznene prema Kosovu, te ponovio da je Vlada otvorena za održavanje novih izbora na sjeveru zemlje.

U razgovoru za novinsku agenciju Kosovapress 10. avgusta, Kurti je rekao da su mjere dio "asimetrije u izvještajima" i da "što prije završe, to bolje".

"Radimo sve što možemo i znamo, ali i naši evropski partneri i saveznici treba da poboljšaju svoj odnos prema Kosovu što je prije moguće, jer demokratska i progresivna republika kao što je Kosovo zaslužuje da joj se pomogne svim silama, a ne da ima kaznene mjere", naglasio je.

Međunarodna zajednica je zatražila raspisivanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova - Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici zbog eskalacije situacije na sjeveru, koja se pogoršala prije dva mjeseca.

U ovim opštinama na sjeveru Kosova u kojima živi većina Srba, novi gradonačelnici koji su izašli na izbore koje je bojkotovala Lista Srbija - najveća stranka Srba na Kosovu - su Albanci.

Lokalni Srbi od 29. maja protestuju protiv njihovog ulaska u opštinske objekte.

Kurti je rekao da je najbolji način da se raspišu novi izbori putem člana 72. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji omogućava građanima pojedinih opština da putem peticije razriješe svoje načelnike.

"Otvoreni smo za ovo [izbor kroz član 72. Osnovana je i radna grupa koja će regulisati administrativno-tehnička pitanja odredaba ovog člana i ovog zakona. Sačekajmo sada njihov rad, što prije to bolje", naglasio je Kurti.

On je dan prije, 9. avgusta, ocijenio kao pozitivan pomak pismo koje su na desetine američkih i evropskih parlamentaraca proslijedili visokim zvaničnicima u Briselu, Vašingtonu i Londonu, a u kome se traži promjena pristupa u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Kurti je na sednici Vlade Kosova 9. avgusta rekao da su potpisnici pisma izrazili podršku Kosovu i zahtijevali oštriji pristup prema Srbiji "i opasnosti koju njeno djelovanje predstavlja po naš region".

Ranije ove nedjelje, britanska poslanica Ališa Kerns (Alicia Kearns) je objavila pismo koje je, prema njenim navodima, potpisalo 10 predsjednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu je ocijenjeno da se Kosovo suočilo sa velikim poseljedicama "nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u kancelarije na sjeveru Kosova".

"Kosovo bi ubuduće trebalo da koordinira sa KFOR-om kako bi spriječilo eskalacije. Međutim, nedostatak pritiska na Srbiju nakon samovoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspjeh pozivanja na odgovornost onih koji su izvršili napade na KFOR ukazuje na nedostatak jednakosti u rješavanju tenzija", takođe je navedeno u pismu parlamentaraca EU i SAD.

U vrijeme tenzija na sjeveru Kosova, Srbija je 14. juna uhapsila trojicu kosovskih policajaca.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić 8. avgusta na društvenoj mreži X (ranije poznata kao Tviter) napisala da je pismo EU i američkih parlamentaraca kojim se traže strože mjere protiv Srbije "dobrodošlo" pošto je "živi dokaz" da premijer Kosova Kurti zaista uživa "punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu".

U međuvremenu je Kosovo postiglo dogovor sa EU oko deeskalacije situacije a jedan od koraka u tom pravcu je održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru.