Pozitivan pomak

Premijer Albin Kurti je ocenio kao pozitivan pomak pismo koje su na desetine američkih i evropskih parlamentaraca prosledili visokim zvaničnicima u Briselu, Vašingtonu i Londonu, a u kome se traži promena pristupa u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Kurti je na sednici Vlade Kosova 9. avgusta rekao da su potpisnici pisma izrazili podršku Kosovu i zahtevali oštriji pristup prema Srbiji "i opasnosti koju njeno delovanje predstavlja po naš region".

"Zahvalni smo svim političkim predstavnicima koji su se pridružili ovom zajedničkom pozivu, pozdravljamo svaki potpis i dalju podršku. Ova vrsta podrške učvršćuje našu posvećenost punoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, posvećenost demokratiji, zakonitosti i ustavnosti", rekao je Kurti.

Ranije ove nedelje, britanska poslanica Ališa Kerns (Alicia Kearns) je objavila pismo koje je, prema njenim navodima, potpisalo 10 predsednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu je ocenjeno da se Kosovo suočilo sa velikim posledicama "nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u kancelarije na severu Kosova".

Tenzije na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, su povećane od kraja maja nakon što su alabanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Tome su usprotivili lokalni Srbi koji su bojkotovali loklane izbore u aprilu.

"Kosovo bi ubuduće trebalo da koordinira sa KFOR-om kako bi sprečilo eskalacije. Međutim, nedostatak pritiska na Srbiju nakon samovoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeh pozivanja na odgovornost onih koji su izvršili napade na KFOR ukazuje na nedostatak jednakosti u rešavanju tenzija", takođe je navedeno u pismu parlamentaraca EU i SAD.

U vreme tenzija na severu Kosova, Srbija je 14. juna uhapsila trojicu kosovskih policajaca.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić 8. avgusta na društvenoj mreži X (ranije poznata kao Tviter) napisala da je pismo EU i američkih parlamentaraca kojim se traže strože mere protiv Srbije "dobrodošlo" pošto je "živi dokaz" da premijer Kosova Albin Kurti zaista uživa "punu podršku i ohrabrenje za podrivanje mira i stabilnosti na Balkanu".

U međuvremenu je Kosovo postiglo dogovor sa EU oko deeskalacije situacije a jedan od koraka u tom pravcu je održavanje novih izbora u opštinama na severu.