Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi ocjenio je da je pismo koje su predsjednici spoljnopolitičkih komisija nekoliko zemalja i 56 poslanika uputili SAD, EU i Velikoj Britaniji, u kome se navodi da treba da promjene pristup prema Srbiji, veoma važan korak, prenosi Koha.

Bytyqi je rekao da je najvažnije da su pismo potpisali poslanici iz nekoliko baltičkih država, a među njima i iz Ukrajine.

Naglasio je da je pismo napisano u vreme kada se očekuju tranzicije u SAD, i kada savjetnik State departmenta Derek Chollet odlazi u Ministarstvo odbrane, a pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu će biti zamenjen Jamesom O'Brianom.

„Što se tiče tačke dijaloga, mislim da je pismo važno, pošto je dijalog u veoma kritičnoj fazi, gdje se mora postići dogovor za primenu sporazuma i biće to veoma teški pregovori za Kosovo. Ako bude objektivnijeg pristupa, više pro-kosovskog, onda će Kosovo bolje proći u ovim pregovorima koji se očekuju vrlo brzo“, rekao je Bytyqi i.

Istakao je da je najvažnija tačka u pismu, koje je upućeno američkom državnom sekretaru Antoniyu Blinkenu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Josepu Borrellu i britanskom ministru spoljnih poslova Jamesu Kleverliyu, da se promjeni pristup u kome Srbija igra glavnu ulogu na Balkanu.

„Traži se da se promjeni pristup baziranja spoljne politike na ideji da Srbija ima glavnu ulogu na Balkanu i da stoga treba da dominira Balkanom. To je suština i važno je da se ta stvar jasno kritikuje, možda prvi put na ovako visokom nivou. I ceo ovaj pristup treba preispitati. Popustljiva politika prema rivalima kao što su Rusija ili Srbija, pokazala se pogrešnom. Nema logike da se isto nastavlja u odnosu na Srbiju, ako se mora prekinuti u odnosu na Rusiju“, naveo je Bytyqi.

Naglasio je da za uklanjanje sankcija Kosovu, mora postojati država članica EU koja će to pokrenuti.

Bytyqi je takođe rekao da se ne može očekivati brzo priznanje Kosova od strane Ukrajine, ali da je pomenuto pismo važan korak ka tome.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore