Stručnjak za politička pitanja

Stručnjak za politička pitanja Fidan Ukaj ukazao je u izjavi za Gazetu blic da se u dogovoru iz Bratislave ne radi samo o povlačenju policije, jer je time samo djelimično ispunjen uslov za deeskalaciju situacije na sjeveru, već su tu, kao uslov, i održavanje izbora i povratak dijalogu, te dodaje da su EU i SAD izgubile poverenje u institucije Kosova.

Ukazuje i da je teško tek tako poslije uvođenja - povući kaznene mjere protiv Kosova, koje su uvedene zbog nepoštovanja dogovora.

"Postoji više od ovog uslova, tu je i održavanje izbora i povratak na dijalog. To su sve uslovi koje je EU tražila da budu ispunjeni, a ne samo povlačenje policijskih snaga sa sjevera iz i oko opštinskih zgrada. Loša stvar u svemu ovome je što su SAD i EU izgubile povjerenje u institucije Kosova, što otežava ukidanje sankcija", rekao je Ukaj.

Dodaje da se premijer Albin Kurti nije se na vrijeme osvrnuo na zahtjeve SAD i EU, zbog čega su Vašington i Brisel izgubili povjerenje.

"Izbori na sjeveru i povratak dijalogu su takođe veoma važni zahtjevi koje bi trebalo ispuniti što prije kako bi se odlučivalo o ukidanju mjera za Kosovo", ističe Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic