Bivši predsjednik Privredne komore Kosova (PKK) Safet Gërxhaliu rekao je da će odluka vlade da se oprosti 100 eura poreza na imovinu oštetiti budžet opština i stvoriti nezadovoljstvo, prenosi Ekomija onlajn.

Gërxhaliu je dodao da je ta odluka eksperiment što dokazuje nedostatak istinskog dijaloga.

"Odluku da se sada oprosti 100 eura u kalendarskoj 2023. godini treba analizirati u tri aspekta, prvo u ekonomskom smislu", kazao je Gërxhaliu.

Pojašnjava da nemaju sve opštine isti stepen razvoja i da prihodi nisu na ravnopravnom nivou.

Ističe da opština Priština ne može da se poredi, niti da bude polazna tačka sa drugim opštinama, a treći aspekt je to što će biti štete po budžet opština.

"Ti prihodi su okosnica funkcionisanje institucija na nivou opštine, zato vjerujem da se sa socijalnog aspekta može opravdati, u institucionalnom ili opštinskom aspektu će stvoriti nezadovoljstvo i sigurno u budućnosti takvu odluku treba korigovati", kazao je Gërxhaliu.

Kako dodaje, u nedostatku istinskog dijaloga danas, odluke vlade se donose proizvoljno, odluke koje ili završavaju na ustavnom sudu ili štete bilo građanima, bilo privatnom sektoru, pa čak i lokalnom nivou.

Gërxhaliu je dodao da se samo kroz dijalog i konstruktivnu kritiku mogu donositi odluke koje su u interesu građana i društvene stabilnosti.

"Moramo jednom za svagda naučiti da dijalog definitivno nema alternativu i da se samo kroz dijalog i konstruktivnu kritiku mogu donositi odluke koje su u interesu građana i društvene stabilnosti, uvijek aludirajući da će ta stabilnost i ovaj dijalog uticati na ekonomsku održivost koju Kosovo zaslužuje", kazao je.

Skupština je 27. jula usvojila izmjenu novog Zakona o porezu na nepokretnosti, koji predviđa mogućnost da se koristi popust na fakture za 2023. do 100 eura, poreske olakšice za primarno prebivalište i poljoprivrednog zemljišta, ograničenje obračuna kamate da ne prelazi vrijednost poreske obaveze, smanjenje niže poreske stope za 2024. godinu i početak primjene progresivnog poreza od 2025. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online