Ne postoji napredak

Profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp istakla je da ne postoji dovoljan napredak u procesu dijaloga uprkos dogovoru postignutom u Ohridu, i da aktuelna vlast u Srbiji nikada neće priznati nezavisnost Kosova, prenosi Teve1.

Tromp kaže da će vlasti u Beogradu nastaviti da pregovaraju sa Kosovom, ali da nikada neće priznati njegovu nezavisnost.

„Nema sumnje da je proces dijaloga u Briselu počeo sa idejom da Srbija na kraju prizna nezavisnost Kosova, ali kao što vidimo, prošlo je više od decenije od početka pregovora i čini se da nismo ni blizu toga. Sadašnji režim u Srbiji nikada neće učiniti tako nešto”, rekla je Tromp.

Dodala je da se zapadne zemlje trenutno bave pitanjem geostrateške orijentacije Srbije, zbog čega, prema njenim riječima, dolazi do ozbiljnih promena u politici Sjedinjenih Američkih Država.

„Iznenađena sam načinom na koji se sada ponašaju Sjedinjene Američke Države. Kosovo je imalo izuzetnu podršku SAD i obezbjedilo važno međunarodno priznanje. Sada vidimo velike geopolitičke promjene i imamo drugačiju ulogu SAD u odnosu na prije 10 godina. Među zapadnim zemljama postoji hitnost da, ako ne uspeju da imaju Srbiju blizu sebe, onda da je barem ne prepuste Rusiji“, ocjenjuje, između ostalog, Tromp.

Izvor: Kosovo Online/Teve1