Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati saopštio je da je javni dug Kosova vraćen na nivo prije pandemije koronavirusa, i iznosi 17,3 odsto društvenog bruto proizvoda (BDP).

Murati je na Twitteru podelio grafikon koji pokazuje da je stopa javnog duga 2019. godine iznosila 17,63 odsto BDP, a da je najviša bila 2020. godine kada je dostigla nivo od 22,44 odsto.

Murati je istakao da je za smanjenje javnog duga zaslužna fiskalna disciplina i dobro upravljanje novcem.

"Zahvaljujući fiskalnoj disciplini i dobrom upravljanju javnim novcem, uspjeli smo da promenimo trend državnog duga, vrativši ga na nivoe prije pandemije", naglasio je Murati.

Muratijeve izjave o ekonomskom rastu i stabilnim finansijama često nailaze na kritiku opozicije i ekonomskih stručnjaka na Kosovu.

Povodom nedavne izjave Muratija da privreda Kosova prvi put put ima više od 400.000 zaposlenih, ekonomisti kažu da je on postavio pravilo da tumači brojeve na svoj način, te da na administrativno povećanje broja zaposlenih, neravnoteža tržišta rada utiče više od vladinih mera finansijske podrške.

Kako ocjenjuju ekonomisti, na Kosovu nema ekonomskog razvoja, a ono je, prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, pretposljednje na Zapadnom Balkanu po stranim investicijama.

Takođe, na listi koju je sastavio njemački portal Dervesten, koji se bavi ekonomskim temama, Kosovo je rangirano kao drugo najsiromašnije u Evropi za 2023. godinu, iza Ukrajine.

Izvor: Kosovo Online