Nezadovoljstvo...

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi rekao je da će ove godine biti najniži privredni rast na Kosovu još od 1999. godine, jer kako dodaje, Vlada nije pokrenula nijedan projekat koji bi promovisao ekonomski razvoj, prenosi Ekonomija onlajn.

Rukiqi kaže da Vlada, sem što ne promoviše ekonomski razvoj, ugrožava privatni biznis svojim djelovanjem i izazivajući političku krizu, odbija strane investicije.

Rukiqi je ocjenio i da su građani veoma nezadovoljni privrednim razvojem.

"Ovo je najveće nezadovoljstvo do sada tokovima privrednog razvoja i efektima koje ekonomski razvoj proizvodi, jer ova Vlada niti ima razvojni pristup, niti ima ideju kako da napravi održiv ekonomski razvoj, a štaviše, nema instrument koji bi promovisao ekonomski razvoj Kosova“, rekao je Rukiqi.

Rukiqi koji je i član Demokratskog saveza Kosova takođe je naglasio će 2023. godina biti sa najnižim privrednim rastom poslije rata 1999. godine.

"Iz onoga što vidimo, samo jedan indikator je naveo da su bankarske kamate na depozite veće nego što su bile u bilo kom trenutku u istoriji. Ovo pokazuje da postoji nedostatak likvidnosti, odnosno nedostatak depozita u bankama, pa privreda ne proizvodi dovoljno novca da bi imala likvidnost", objašnjava Rukiqi.

Dodaje da bi tim problemom kosovsko društvo trebalo da se pozabavi što prije.

"Nedostatak likvidnosti, to je nedostatak kapitalnih investicija, dolazi od manjeg prometa preduzeća, jer nemamo nikakvu sigurnost čak ni od privatnih investicija. Svi znaci nam govore da ćemo ove godine imati pad izvoza, mislim da Vlada time treba da se pozabavi hitno, ulazimo u veoma tešku ekonomsku fazu koja će onda imati posljedice na buduće generacije", rekao je Rukiqi.

Rukiqi je dodao da poslanici i zvaničnici Vlade prete privatnim preduzetnicima, a to je, prema njegovim riječima, jezik koji je viđen samo u zemljama koje imaju diktatorske sisteme.

"Nema intervencija, ali ima prijetnji i linča. Pogledajte stav poslanika Samoopredjeljenja prema privatnim firmama, pozivaju na linč, ima i poziva na zatvaranje preduzeća, etiketiranja... To je jezik koji se viđao samo u državama koje imaju diktatorski sistem i znamo kako su te zemlje završile, znamo kako je završila njihova ekonomija, kako su završili građani tih zemalja, ko je imao priliku napustio je te prostore. Ako i ovde ne bude promjena, ako se ne zaustavi ćorsokak ove vlasti, imaćemo iste posljedice", rekao je Rukiqi.

Rukiqi je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka stranih investicija, ističući da su one neophodne za oporavak.

"Godinu dana premijer priča o ratu, onda je otišao u Ameriku i pozvao na investicije, pa je rekao da smo mi najdemokratskija zemlja. Paralelno sa tim, on je vodio politiku koja ima tendenciju zatvaranja medija. Pa onda kriza za krizom, ako napadate ovdašnja preduzeća, kakvu poruku to šalje stranim investitorima. Sadašnja slika je da je od svih zemalja svijeta Kosovo je politički najnestabilniji prostor za investiranje", nagasio je Rukiqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online