Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje i član Odbora za bezbjednost Enver Dugolli ocjenio je kao dobru vijest smanjenje policajaca u i oko opštinskih objekata na sjeveru Kosova.

On je u intervjuu za RTK rekao da u tom dijelu Kosova već mjesec i po nije bilo nasilnih protesta, kao ni napada na opštinske objekte, Kfor ili novinare.

"Smanjenje policijskih snaga dolazi u okviru napora da se situacija deeskalira i da se otvori put za izbore na sjeveru, a sve to u okviru sporazuma iz Bratislave između EU i Kosova", rekao je Dugolli.

On je dodao da je prvi korak smanjenje za 25 odsto, a sada nakon zajedničke procjene policije, sa Eulexom i Kforom, takođe je napravljen drugi korak za još jedno smanjenje od 25 odsto.

"Sada nemamo napade na institucionalne objekte. Nastavljamo sigurnim koracima preispitujući situaciju i mjere se preduzimaju u skladu sa rezultatima. Svijesni smo da na sjeveru Kosova i dalje postoje problemi i nećemo preduzimati nepromišljene korake u pogledu mirne i bezbjednosne situacije. Ne kažem da su bande nestale, ali neke od njih su pobjegle u Srbiju, a drugi dio, kad god se suoče sa policijom, postupaće u skladu sa zakonom", naglasio je Dugolli.

Međutim, rekao je da treba shvatiti jednu stvar da to nema veze sa povlačenjem policije sa sjevera.

"Oni se jednostavno raspoređuju po policijskim objektima tamo gdje je to neophodno da bi se obezbjedilo sprovođenje zakona, mir i bezbjednost", dodao je on.

Dugolli je kazao da je treći korak sporazuma postignutog u Bratislavi između zamjenika premijera Besnika Bislimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka organizovanje izbora u sjevernim opštinama.

"Poduzimaju se napori i radnje da se ovi izbori organizuju, o čemu smo u kontinuitetu govorili i ponavljamo da su aktuelni predsjednici legalni, iako je legitimitet izlaska građana na izbore bio blago ranjiv, jer je izlaznost bila mala, ali to uopšte ne poništava izbore, jer je bojkot koji se desio bio bojkot koji je podržala Srbija", rekao je Dugolli.

On je dodao da institucije Kosova, zajedno sa svojim prijateljima i posrednicima, rade na tome da kada budu raspisani vanredni izbori bude učešća srpske zajednice i da se ista situacija ne ponovi.

Kada je riječ o najboljoj varijanti za izlazak na izbore u ovom dijelu zemlje, on je rekao da vidi mogućnost organizovanja peticije građana tog dijela.

"Postoje različite pravne forme, prihvatljive i primjenljive. Ostavka je lični čin, na kome nećemo insistirati i nećemo tražiti od njih da podnesu ostavku. Vidim moguću drugu opciju sa organizovanjem peticije, koji bi potvrdili da žele da organizuju nove izbore za drugačiju političku volju, što bi možda dovelo do izbora i drugih gradonačelnika", podvukao je Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/RTK1