Imala je 18 godina

Gotovo dvije godine nakon ubistva Marigone Osmani, u petak, 4. avgusta na Osnovnom sudu u Uroševcu objavljena je presuda dvojici glavnoosumnjičenih za ubistvo, Dardanu Krivaqi i Arbëru Sejdiju.

Dardan Krivaqu osuđen je na doživotni zatvor za ubistvo Marigone Osmani.

Dok je drugi osumnjičeni, Arbër Sejdiu, osuđen na 15 godina zatvora za teško ubistvo i pomaganje u počinjenju silovanja.

Marigona Osmani imala je 18 godina kada je ubijena 22. avgusta 2021. u stanu glavnog optuženika Dardana Krivaqe u gradu Uroševcu.

Prema optužnici, Dardan Krivaqa se sumnjiči da je 21. avgusta 2021. godine, oko 10:14 sati, u svom stanu, prisilio, sada pokojnu Marigonu Osmani na spolni odnos te je zlostavljao i maltretirao.

Dan poslije, 22. avgusta 2021., Krivaqa i Sejdiu optuženi su da su lišili života Marigonu Osmani, u pokušaju da prikriju kazneno djelo silovanja.

Krivaqa i Sejdiu optuženi su za niz kaznenih djela, uključujući silovanje, pomaganje u izvršenju silovanja, kao i teško ubistvo i saučesništvo.

U optužnici stoji da je Sejdiu s namjerom pomogao Krivaqi u počinjenju kaznenog djela silovanja.

Optužen je da je, iako je bio svjestan da Krivaqa čini radnju silovanja, svjesno poduzimao radnje kako bi olakšao izvršenje ovog kaznenog djela, kao i da je stražario dok je silovanje trajalo.

Obojica se terete i za prikrivanje tragova kaznenog djela, jer su ometali snimanje sigurnosnih kamera.

Na posljednjoj sudskoj raspravi, tužioc Valdet Avdiu je tražio da se Krivaqa i Sejdiu kazne po zakonu.

Na ovom ročištu održanom 1. avgusta, tužioc Avdiu je kazao da je "iz svih dokaza, saslušanih svjedoka i video snimaka dokazano da su optuženi počinili kazneno djelo kako je navedeno u optužnici".

U međuvremenu, advokat porodice Marigone Osmani, Gazmend Rexhepi, zatražio je maksimalnu kaznu za optužene.

Rexhepi je rekao da optuženi trebaju dobiti maksimalnu kaznu kako se ovi slučajevi više nikada ne bi ponovili na Kosovu.

Admir Salihu, branilac Dardana Krivaqe, kazao je da sud mora uzeti u obzir sve elemente i okolnosti, jer je, kako je rekao, "dokazano da je krivično djelo počinjeno pod uticajem narkotika".

Kolektiv za feminističku misao i akciju održao je proteste ispred Osnovnog suda u Uroševcu, gdje se izriče presuda.

Članovi ove organizacije su rekli da očekuju pravednu kaznu, iako su izrazili sumnje zbog onoga kako su se sudovi ranije odnosili prema počiniteljima ovakvih krivičnih djela dajući vrlo niske kazne, naročito u slučajevima rodnog nasilja i silovanja.

Prema podacima, od 2010. do 2023. godine na Kosovu je ubijeno 50 žena.

Organizacije za ljudska prava su u nekim slučajevima okrivile vlasti da nisu zaštitile žene kojse su se našle u opasnosti od nasilja.

U većini slučajeva počinitelji ubistava bili su muževi, zatim očevi i sinovi.