Ministar unutrašnjih poslova

U osnovnom Sudu u Uroševcu kažu da Dardan Krivaqa ima 10, a ne 136 krivičnih djela, kako je to prethodno kazao ministar unutrašnjih poslova.

Osnovni sud u Uroševcu, nakon izjava ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçle da glavnoosumnjičeni za ubistvo 18-godišnjakinje Dardan Krivaqa ima 136 krivičnih predmeta, objavio je listu 10 krivičnih djela iz elektronskog registra predmeta, protiv tuženog, navodeći da je 9 predmeta okončano.

Iz provjere elektronskog registra predmeta SMIL okrivljenom D.K. je pravosnažno suđeno za sljedeća krivična djela:

Dana 05.02.2021, suđeno mu je za krivično djelo laka tjelesna povreda za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 180 dana, rješenje koje je postalo pravosnažno 24.03.2021. godine.

Dana 03.11.2020. godine za krivično djelo počinjeno u saizvršilaštvu teške krađe, za koje je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije godine, koja se neće izvršiti dvije godine ukoliko okrivljeni ne počini drugo krivično djelo, rješenje koje je postalo pravosnažno 15.01.2021. godine.

Dana 04.08.2020. godine za krivično djelo počinjeno u saizvršilaštvu teška krađa, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, rješenje koje je postalo pravosnažno 18.05.2021. godine.

Završeni sudski predmeti protiv okrivljenog D.K, kao maloljetnika, su sljedeći:

Dana 08.10.2014. godine, zbog krivičnog djela počinjenog u saizvršilaštvu teška krađa, prema prijedlogu za izricanje vaspitne mjere, protiv njega je okončan krivični postupak jer je maloljetnog D.K. (sada punoletan) Osnovni sud u Gnjilanu osudio na zatvorsku kaznu kao punoletnog.

Dana 07.06.2010. godine zbog krivičnog djela prinude i krivičnog djela zastrašivanje, za koje je izrečena vaspitna mjera – upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu za maloljetnike u trajanju od jedne godine, rješenje koje je postalo pravosnažno 21.12.2010. godine.

Dana 14.01.2010. godine zbog krivičnog djela teška krađa, za koje se vaspitna mjera upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu prema rješenju od 16.04.2008., zamenjuje nalogom za društveno koristan rad.

Dana 09.06.2008, zbog krivičnog djela teška krađa, za koje je izrečena vaspitna mjera, upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu u trajanju od dvije godine, rješenje koje je postalo pravosnažno 24.02.2009. godine.

Dana 08.02.2008, zbog krivičnog djela za koje je izrečena vaspitna mjera – pojačan nadzor od strane roditelja u trajanju od dvije godine, rješenje koje je postalo pravosnažno 09.04.2008. godine.

Dana 28. januara 2008, zbog krivičnog djela za koje je osuđen na upućivanje u vaspitno-popravnu ustanovu u trajanju od dvije godine, rješenje koje je postalo pravosnažno 18.02.2008. godine.

Okrivljeni D.K. u Osnovnom sudu u Uroševcu, ima samo jedan nedovršen predmet evidentiran zbog krivičnog djela počinjenog u saizvršilaštvu, prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Uroševcu od 09.12.2014. godine.

Sud je 18. februara 2015. godine zakazao i održao prvo ročište na kome su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Sud je zakazao glavna ročišta u ovom krivičnom predmetu, za sljedeće datume: 23. septembra 2015. godine; 09.02.2016; 09.11.2016; 01.07.2019; 15.10.2020. godine, a preduzete su i brojne proceduralne radnje.

Inače, Dardan Krivaqa je u pritvoru mjesec dana zbog ubistva 18-godišnje Marigone Osmani u Uroševcu. Drugi saizvršioc ovog strašnog djela, Arber Sejdiu, takođe je u pritvoru od 30 dana.

Sveçla za Krivaqu: Tužilaštvo i sudovi su bili neodgovorni, policija ispravno postupala


Ministar unutrašnjih poslova Xhela Sveçla izjavio je u četvrtak da se pokazalo da su Tužilaštvo Kosova i sudovi bili neodgovorni u vezi sa osumnjičenim Dardanom Krivaqom za prethodne zločine.

Sveçla je ove izjave dao nakon što je izašao da sačeka demonstrante koji su zahtjevali hitne mjere za ubistava žena, nakon ubistva Marigone Osmani u Uroševcu.

Iako su ga ignorisali, i uzvikivali da ode, Sveçla je novinarima rekao da se policija pravilno odnosila prema osumnjičenom za ubistvo Marigone Osmani, Dardana Krivaqu.

Izražavajući podršku zahtevima demonstranata, ministar unutrašnjih poslova je naznačio sa kojim se njihovim sloganima ne slaže.

„To da Ministarstvo ima krv na rukama je ono sa čim se ne mogu složiti. Ne zaboravimo da je policija uz izuzetnu angažovanje izvršila hapšenje ovog tako opasnog kriminalca. On je ranije bio hapšen 135 puta, što znači da se policija u vezi sa ovim zločincem ponašala odgovarajuće, kako su slučajevi procesuirani, to je stvar istrage, ali prema prvim pokazateljima, postoje još dvije veze koje su bili neodgovorne, a to su Tužilaštvo i sudovi“, rekao je on.

Sveçla je rekao da je preduzeo sve neophodne radnje u vezi sa ubistvom Marigone Osmani, dodajući da je važno da se identifikuje i izvede pred pravdu onaj ko je kriv.

„Zatražio sam od Inspektorata policije hitnu inspekciju svih radnji policije u ovom slučaju, ali ne samo inspekciju poštovanja zakonskih procedura u slučajevima nasilja u porodici do 2020. godine i stvorio sam radnu grupu u okviru Generalne uprave policije … koja će detaljno istražiti čitav slučaj ubice Marigone i njegovog saučesnika, od njihovog prvog kršenja zakona do ubistva Marigone Osmani“, rekao je ministar dodajući da su rokovi za ove poslove hitni.

Mreža brojnih organizacija za ženska prava održala je i juče protestnu šetnju u Prištini, nakon ubistva 18-godišnje Marigone Osmani u Uroševcu. Oni su podneli svoje zahtjeve Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Kosova, tražeći hitan tretman za sva ubistva žena na Kosovu, kao i sprečavanje nasilja nad ženama i femicida.

Izvor: KosovaPress/KoSSev