Politički analitičar

Politički analitičar Albinot Maloku izjavio je za Teve 1 da je za održavanje izbora na sjeveru Kosova potreban politički dogovor, jer će se u suprotnom nastaviti "saga sa kriznim izvještajima".

"Vlada, akteri odlučivanja na Kosovu, treba da imaju konkretan politički dogovor, jer, ako ne bude tog  dogovora, stvorili smo situaciju da se nastavi ova saga o kriznim izvještajima i stagnacijom Kosova, posebno u procesu evropskih integracija", rekao je Maloku.

Navodi da će, poslije posjete predstavnika Srpske liste, Igora Simića i Slavka Simića, Vašingtonu i tumačenja zvaničnog Beograda, "Aleksandar Vučić njih pustiti da sami odluče", ali dodaje da se im se (Srpskoj listi) "ne može vjerovati", jer su do sada sve radili u koordinaciji sa vlastima u Srbiji.

Zato smatra da je dobro što su i drugi srpski politički subjekti na Kosovu dobili poruku ambasadora Jeffa Hoveniera, koji je "opisao šta je subjekt kao što je Srpska lista za američku Ambasadu".

"Osim toga, kada sam rekao dijalog, to znači da Vlada Kosova treba da nađe načina da ohrabri i druge srpske političke subjekte, jer srpsko političko tijelo na Kosovu nije samo Srpska lista, i pored toga što je najveća i homogenizovana. Treba da se stvori prihvatljivo demokratsko okruženje za izborni proces", rekao je Maloku.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info