Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenio je za Dukađini da Administrativni projekat - uputstvo za smjenu gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova peticijom građana otvara put za izlazak Srba na izbore.

Ministarstvo administracije lokalne samouprave na Kosovu potvrdilo je da će takvo uputstvo, koje omogućava građanima sjevera da putem peticije smjene aktuelne gradonačelnike, biti spremno u septembru.

Spahiu je pohvalio ovu inicijativu, ističući da ovakav način razriješenja situacije nije korišćen u posljednjih 16 godina.

On je dodao i da je to siguran način da se gradonačelnici četiri sjeverne opštine nateraju da podnesu ostavke i da se uspostavi garancija za učešće srpske zajednice na sljedećim izborima.

“Vjerujem da je to pravi put, jer put kroz ostavke nije siguran, zato što je teško nekog naterati da podnese ostavku”, izjavio je Spahiu.

Spahiu je uvjeren da je "administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika sjevera korak ka izlasku Srba na izbore".

"Na kraju krajeva, ništa nam ne garantuje da će Srbi izaći na izbore, ako se ponovo održe. Pa, ako sakupe 20 odsto potpisa za smjenu gradonačelnikaa, onda je to neka vrsta garancije da će izaći na izbore”, rekao je Spahiu.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa treba da pokaže i EU da Kosovo nastoji da deeskalira situaciju.

"Sada se na sjeveru vijori zastava Kosova, red i zakon se poštuju više nego u bilo kom dijelu Kosova", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini