Značajan napredak

Premijer Albin Kurti priredio je sinoć prijem za kosovsku dijasporu, istakavši da proslavljaju prvu godišnjicu "Otvorenog balkona" kako je nazvao prijem koji je održan prvi put prošle godine na balkonu Vlade Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Večeras obilježavamo godišnjicu, jer smo prije godina dana ovdje bili zajedno, od kada je ovaj prostor zgrade koji je nekada bio neiskorišćen, postao prijatno mjesto za prijeme i sastanke. Godinu dana kasnije, naš balkon i dalje radi. Zajedno proslavljamo prvu godišnjicu. Sastajaćemo se još mnogo puta", rekao je Kurti.

Kurti je tom prilikom istakao ekonomski razvoj i rast, kao i demokratski napredak Kosova.

"Kosovo je značajno napredovalo u posljednje dvije godine. Od proglašenja nezavisnosti, napredak je zabilježen kako za narod i društvo, tako i za državu i institucije. Za dvije godine naše vlade, nema kredibilnog međunarodnog izvještaja koji nije dokumentovao naš demokratski i ekonomski napredak. Napravili smo važne korake u ekonomskom razvoju, privlačenju stranih investicija i otvaranju radnih mjesta", kazao je Kurti.

Dodao je da privredni rast u dvije godine iznosi 7,35 odsto BDP.

"Poreski prihodi su povećani za dvije trećine, bez promjene fiskalne politike, a izvoz i direktne strane investicije su udvostručene. Očekuje se da će ova godina biti prva godina kada će izvoz premašiti cifru od milijardu eura", naveo je Kurti.

Međutim, na listi koju je sastavio njemački portal Dervesten, koji se bavi ekonomskim temama, Kosovo je rangirano kao drugo tržište po siromaštvu u Evropi za 2023. godinu, iza Ukrajine.

Prema izjavi predsjednika Privredne komore Kosova Lulzima Rafune, Kosovo je pretposljednje rangirano na Zapadnom Balkanu po stranim investicijama, dok ekonomisti ocjenjuju da na Kosovu ne postoji ekonomski razvoj.

Prema istraživanju UNDP, čak 60 odsto građana nezadovoljno je privredom Kosova, a statistika pokazuje da je opalo i interesovanje kosovske dijaspore za ulaganje u nekretnine na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online