Nema saradnje

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna izjavio je da nedostaje otvoren i pošten dijalog između privrede i vlade, dodajući da su privrednici izrazili spremnost za razgovor, ali da nisu dobili odgovor izvršne vlasti, prenela je Koha.

Rafuna je istakao da sastanci predstavnika privrede i vlade pomažu u izradi ekonomskih politika i podizanju socijalne zaštite.

"Ranije je postojao Odbor za ekonomski razvoj koji su vodili premijeri i u zavisnosti od tema na sastancima dolazili su resorni ministri. Takav dijalog nedostaje, nemamo ga. Razmenjujemo pisma pojedinačno, ali nemamo otvoren, transparentan i iskren dijalog", rekao je Rafuna.

Kako kaže, iz Vlade nema objašnjenja zašto se to dešava.

"Sa cijelim privatnim sektorom je isti pristup. Sve vrijeme smo nastojali, za dobrobit privrede, da pomognemo u podizanju društvenog blagostanja. Izrazili smo spremnost za saradnju“, naveo je on.

Kako je kazao, od nekih ministara dobijaju brze odgovore, dok pojedini, čija i imena nije spomenuo, ne odgovaraju na dopise.

Rafuna je primjetio i da jednocifreni privredni rast, koji se očekuje za Kosovo ove godine, ne donosi nikakav uticaj, posebno u smanjenju nezaposlenosti.

"Moramo da pređemo na dvocifrenu brojku, a za to nam je potrebna posvećenost, ekonomska korist", rekao je Rafuna.

Ukazao je i da nisu primećeni problemi na tržištu zbog odluke vlade da zabrani ulazak srpske robe na Kosovo.

Dodao je i da je sada pravi trenutak za osvežavanje fiskalne politike, koja nije menjana šest godina.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore