Šok u životima građana

Zastupnik LDK Avdullah Hoti sastao se sa članovima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa kojima je razgovarao o ekonomskoj situaciji na Kosovu, i naveo da je prošle godine došlo do najveće ekonomske krize u deceniji za nama.

Hoti je na Facebooku naveo da je ta kriza izazvala šok u životima građana.

“Detaljno smo razgovarali o ekonomskoj situaciji u zemlji. Kosovo je prošle godine doživelo najveću krizu u posljednjoj deceniji, izazvanu visokom inflacijom i energetskom krizom. Ona je izazvala šok u životima građana i u troškovima poslovanja”, rekao je Hoti.

Dodao je da je delegaciji MMF iznio stav svoje stranke u vezi sa trenutnim i očekivanim ekonomskim kretanjima.

“Izrazio sam zabrinutost  zbog pogoršanja strukture državnog budžeta, konkretno zbog pada kapitalnih investicija sa 23 na 15 odsto budžeta, kao i za povećanje izdataka za subvencije i transfere sa 32 na 42 odsto budžeta. Takva struktura budžeta ne pomaže privredi da se suoči sa izazovima kroz koje prolazimo”, dodao je Hoti.

Izrazio je zabrinutost zbog kašnjenja u imenovanju guvernera Centralne banke, Odbora penzionog fonda, Komisije za državnu pomoć i drugih organa važnih za nesmetano funkcionisanje privrede.

“Naše institucije moraju blisko sarađivati sa misijom MMF. O ključnim ekonomskim reformama treba opširno razgovarati sa MMF i misijom koja pokriva Kosovo. Njihovo iskustvo je globalno i, stoga, veoma vrijedno za donošenje odluka kosovskih institucija. Zahvalio sam im na njihovoj posvećenosti tokom godina. LDK će biti konstruktivan u korist građana i ekonomskog razvoja Kosova”, zaključio je Hoti.