Agencija za statistiku

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u junu je zabilježen pad uvoza robe iz Srbije za više od 20 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, što je gledano u novčanoj vrijednosti, pad sa 33,7 miliona na 13,25 miliona eura.

Pad uvoza robe iz Srbije očekivan je nakon odluke Vlade Kosova da zabrani kamionima sa srpskim tablicama ulazak, nakon čega je 21. juna Vlada Kosova donijela novu odluku kojom se kamionima sa srpskim registarskim oznakama dozvoljava ulazak na Kosovo, pod uslovom da prevoze stranu robu.

Pored uvoza, u izvještaju Agencije se ističe da je smanjen i izvoz robe sa Kosova u Srbiju za oko dva miliona eura.

Ukupna vrijednost uvoza dostiže cifru od 467 miliona eura, što je za oko 25 miliona manje nego u istom periodu 2022. godine.

Na listi najvećih uvoznika, među zemljama EU prednjači Njemačka sa više od 62 miliona eura uvezene robe. Uvoz iz ostalih zemalja EU, prema izvještaju, je samanjen za dva miliona i iznosi 22,8 miliona eura.

Od zemalja CEFTA, glavni uvoznik u junu je Albanija od koje je Kosovo uvezlo 25 miliona eura robe, dok je najveću trgovinsku razmjenu u junu Kosovo imalo sa Turskom sa više od 67 miliona eura.

Kako je navela Agencija za statistiku, u junu ove godine trgovinski deficit je manji za 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.