Popis 2024

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati rekao je u ponedjeljak da sve zajednice na Kosovu učestvuju u procesu popisa stanovništva, iako su se neki problemi pojavili na sjeveru zemlje.

Proces je počeo 5. aprila i traje do 17. maja.

"Sve zajednice učestvuju u registraciji, ne zanemarujući nijednu zajednicu i vjerujemo da ćemo tako da nastavimo do kraja procesa registracije", rekao je Kastrati na pres-konferenciji.

Međutim, priznao je da su se neki od popisivača nadležnih za sjeverno područje povukli iz procesa.

Istakao je da se dan ranije lično sreo sa pripadnicima srpske zajednice na sjeveru Kosova i da je Agencije za statistiku Kosova obezbjedila "solidan broj" popisivača za registraciju stanovništva ovog regiona.

Prema njegovim rečima, popisivači su sa sjevernog područja, a ne iz drugih sredina naseljenih srpskom većinom na Kosovu, te da je video spremnost srpske zajednice da se registruje.

Na poslednjem popisu stanovništva obavljenom 2011. godine Srbi sa severa nisu učestvovali, na zahtev beogradskih vlasti.

Prema popisu iz 2011. godine, Kosovo ima oko 1,8 miliona stanovnika, a 25.000 njih su Srbi.

Međutim, organizacije civilnog društva smatraju da u ovoj zemlji živi oko 100.000 pripadnika ove zajednice.

Prema Zakonu o registraciji stanovništva, domaćinstava i stanovanja, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom između 30 i 2.000 eura ako odbije da da podatke koje traži popisivači.

Kazne su još veće za preduzeća i idu do 20.000 eura.