Deeskalacija na sjeveru

Nakon izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara u američkom Kongresu da se Srbija obavezala da će skloniti učesnike protesta i da će Srbi u potpunosti učestvovati na izborima, postavlja se pitanje da li je jedan deo problema rješen.

Srbija je ispunila dvije od tri obaveze u vezi sa deeskalacijom situacije na sjeveru Kosova. Ovo je nedavno izjavio glavni srpski pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković u televizijskom intervjuu, ne navodeći detaje.

"Treću nismo jer ona ide paralelno sa obavezom Prištine, kada povuku policiju povući će se građani ispred opština”, rekao je Petković.

U vezi sa učešćem Srba sa sjevera Kosova na izborima koji treba da se održe prema planu za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, još uvijek nije jasan stav Beograda.

Američki izaslanik Gabriel Escobar rekao je da su dobili posvećenost Srbije da će skloniti učesnike protesta i da će Srbi učestvovati na izborima, u suprotnom biće posljedica.

Poznavaoci prilika za RTK2 ocjenjuju da je teško povjerovati da će se stvari lako razmrsiti, ali da je jedino očigledna odlučnost Brisela i Vašingtona da nema odlaganja rješenja.

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić izjavio je da je ova situacija posljedica prethodnih loših odluka, što je počelo izlaskom Srba iz institucija Kosova. On ističe da i pored zahtjeva zapada, danas nije jasno koji su sljedeći potezi srpskih vlasti.  

"Nakon krize koju je izazvala srpska strana kad su napustili institucije krenuo je talas eskalacije. Imajući sve to u vidu ja ne znam ko tu kome više može da vjeruje da li je nešto ispunio ili da će nešto ispuniti. Očigledno je da su kreatori svih naših kriza pre svega na srpskoj strani i to političari na vlasti, a to su predsjednik Vučić i Vlada Srbije i oni drže između ostalog taoce i te Srbe na Kosovu”, rekao je Vuletić.

Prema njegovim reijčima, sve što je Escobar govorio o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova i Ohridskom sporazumu, niko nije osporio.

“Dobro je da je to Esckobar rekao i sve saopštio, ali je i važno da u Srbiji nije bilo reakcija na to, svi su preko toga prošli, nema reakcija, niko nije demantovao to što je Escobar rekao u Kongresu”, kazao je Vuletić. 

U cilju deeskalacije situacije na severu Kosova, Srbija zahtjeva da se oslobode uhapšeni Srba i prestanu dalja hapšenja, kao i povlačenje gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga.

I dok se čeka da strane pristupe tačkama za deeskalaciju, poznavaoci prilika kažu da vrijeme za rejšavanje problema na sjeveru Kosova nije neograničeno.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beshiri izjavio je da se u narednom periodu zbog izbora u Evropskom parlamentu, u SAD, kao i izbora novog generalnog sekretara NATO-a, očekuje veći pritisak da se problem Kosova i Srbije riješi.

"Svima na međunarodnom planu odgovara da se ovo pitanje riješi. Izvršiće se značajno veliki pritisak od septembra do kraja godine da se do pravno-obavezujućeg sporazuma dođe. Ukoliko strane ne budu sarađivale možemo očekivati ne samo stagnaciju u odnosima prema zapadu neko i određene sankcije”, rekao je Beshiri.

I dok nije jasno dokle se stiglo sa rješavanjem situacije na sjeveru Kosova, poznavaoci prilika kažu da je jaz koji postoji između dve strane evidentan što je pokazano na nedavnim razgovorima u Briselu kada nije došlo do direktnog sastanka delegacije Srbije i Kosova.