Pristrasan pristup

Premijer Albin Kurti u intervjuu za "Večernji list", govorio je o dijalogu između Kosova i Srbije, odnosima sa međunarodnom zajednicom i unapređenju vojne sposobnosti zemlje gdje je naglasio važnost ojačavanja vojnih kapaciteta Kosova.

Ističući da su nedavno kupili dronove "Bayraktar", udvostručili budžet vojske i povećali broj vojnika, naglasio je da ova odlučnost u jačanju odbrambenih sposobnosti Kosova dolazi posebno u svjetlu postavljanja vojnih baza od strane Srbije duž granice sa Kosovom.

Kurti je takođe kritikovao pristrasan pristup međunarodne zajednice prema situaciji na Kosovu i Srbiji. Prema njegovim riječima, Brisel i Vašington su uveli nepravedne mjere protiv Kosova, dok su istovremeno bili popustljivi prema srpskom predsjedniku Vučiću. Ova situacija je, prema premijeru, nepoštena i traži privremeno ukidanje ovih mjera.

Premijer Kurti je naglasio da, uprkos kritikama i izazovima sa kojima se suočava, ostaje posvećen dijalogu između Kosova i Srbije. On ističe važnost redovne komunikacije i koordinacije sa međunarodnim faktorima, bez obzira na manje razlike u taktikama.

Premijer takođe je prokomentarisao nedavne lokalne izbore, koji su bili predmet kontroverzi i suprotstavljanja međunarodne zajednice. Objasnio je da je održavanje ovih izbora bilo u skladu sa ustavom i zakonom zemlje, te da je to bio neophodan korak kako bi se obezbjedila legitimnost vlasti u sjevernim opštinama.

Kurti je zaključio da Kosovu i dalje ostaje cilj da ostvari normalizaciju odnosa sa Srbijom i deeskalaciju napetosti na sjeveru zemlje.

Iako postoje izazovi i razlike u pristupu, premijer je optimističan da će Kosovo i međunarodna zajednica zajedno raditi na ostvarenju ovih ciljeva u interesu mira i stabilnosti regiona.