Mjere besmislene

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kreshnik Ahmeti kaže da je za napredak u dijalogu potreban sastanak srpske i kosovske strane, navodeći da se Nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom ne može biti suprotan nacrtu premijera Albina Kurtija.

Ahmeti kaže da koji god dogovor bude postignut na sastanku dvije strane - mora biti u okviru ustava.

"Mora biti sastanaka, da bi proces napredovao, i naravno kakav god dogovor da se postigne na kraju, on mora da bude u okviru Ustava, koji je temelj multietničkog društva, a ako se to ugrozi, onda bi to bila opasnost ne samo za stabilnost Kosova, već i za stabilnost regiona", rekao je Ahmeti.

Naveo je i da mora da postoji dogovor na kojim će se osnovama rješavati pitanje Zajednice srpskih opština, a to će, prema njegovim riječima, morati da bude onako kako je predstavljeno u nacrtu premijera Kurtija.

Taj nacrt, kako navodi, zasniva se na građanskim slobodama, a ne na etničkim teritorijalnim rješenjima.

Govoreći o međunarodnim partnerima Kosova, Ahmeti kaže da oni mogu da imaju različite pristupe, ali da je važno da dele iste ciljeve i vrijednosti.

"Sada kada je situacija deeskalirala i kada se proces dijaloga u nekoj formi vratio, ne postoji ništa zbog čega bi trebalo da bude kontradiktornosti... Naprotiv, imamo blisku saradnju (sa partnerima)", kazao je Ahmeti.

On je dodao da je Priština nedavno dobila poziv iz SAD da se pridružI jednoj međunarodnoj organizaciji, odnosno inicijativi onih koji se bave borbom protiv sintetičkih droga, na šta je Kosovo odmah odgovorilo potvrdno.

Po pitanju odnosa sa SAD, Ahmeti tvrdi da je komunikacija uvijek postojala i da nije bilo kolebanja.

"Komunikacija je uvijek postojala, pa ne mogu da kažem da imamo povratak komunikacije. Bilo je diskusija o pitanjima prema kojima smo možda imali različite pristupe u nijansama, ali nikada se nismo pokolebali. Partnerstvo nikada nije bilo ugroženo", dodao je on.

Kaže i da nema razloga da se dalje nastavljaju mjere EU protiv Kosova, već je vrijeme da se strane vrate dijalogu.

"Bilo je jasno da je reakcija policije bila reakcija na već proglašene terorističke grupe, na određeni broj demonstranata u četiri opštine na sjeveru i u momentu kada su neki od njih uhapšeni, a neki povučeni u Srbiju, sada je jasno da je situacija zategnutija, ali nije toliko kritična kao što se pričalo tih dana", naveo je Ahmeti i podsetio da je vlada počela da ispunjava dogovor zamjenika premijera Besnika Bislimija i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

"Vrijeme je da se vratimo dijalogu, implementaciji Osnovnog sporazuma i Aneksa", rekao je Ahmeti.

Dodaje da bi EU trebalo pitati zašto se mjere koje su nametnute Kosovu ne ukidaju, iako su postignuti rezultati u deeskalaciji.

"Mjere koje su i bile nepravedne, sada su još više besmislene i nema razloga da se nastavljaju", uvjerava Ahmeti.