Nakon sastanka sa Osmani

Predstavnik veterana OVK Faton Klinaku poručio je nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da će, ukoliko ona potpiše Zakon o minimalnoj zaradi, organizovati novi protest na dan sjednice Skupštine, 26. jula piše Reporteri.

Klinaku je naveo da su na sastanku sa Osmani izneli zabrinutost u vezi sa raznim kršenjima koje je Vlada Kosova u kontinuitetu činila.

"Rekli smo da je naša posljednja adresa predsjednica. Oko posljednjih izmjena u zakonu vlada se nije konsultovala sa nama, što je njihova zakonska obaveza, i nikada nas nisu pozvali na javne rasprave da iznesemo svoje prijedloge“, rekao je on.

Dodao je da aktuelna vlada kao i prethodne nisu imale kontakt sa predstavnicima veterana i da nisu odgovorile na njihove zahtjeve.

"Nemamo kontakt sa premijerom Albinom Kurtijem od prošle godine, nemamo kontakt čak ni sa savjetnikom premijera koji se bavi veteranima. Ova vlast i ova skupština nikada nisu imali kontakt sa nama, mi smo im kao organizacija poslali sva potrebna dokumenta ali nam oni nisu odgovorili. Drago nam je da je predsjednica brzo odgovorila i da smo izneli sve naše brige o veteranima, porodicama palih boraca i invalidima i da im ova vlast dve i po godine nije ni popravila proteze“, naglasio je Klinaku.

U novom Zakonu o minimalnoj zaradi, veterani OVK se isključuju iz povećanja primanja, zbog čega su u nedjelju organizovali proteste i najavili da će blokirati svaku narednu sjednicu Skupštine dok se ne usvoje njihovi zahtjevi.

Prošlog četvrtak je u drugom čitanju u Skupštini usvojen Prijedlog zakona o minimalnoj zaradi, a prema riječima premijera Albina Kurtija veterani OVK su isključeni iz njega, jer se on odnosi na radnike koji rade i primaju platu, a ne na one koji primaju naknadu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri