Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu kazao je za Kosovo onlajn povodom blokade kamiona sa robom na prelazima Jarinje, Merdare i Brnjak da trenutna situacija ne ide u prilog ni jednoj ni drugoj strani, ali da će na kraju na najvećem gubitku biti građani.

Gërxhaliu ističe da je najveći problem u odnosu između Kosova i Srbije taj što je sve ispolitizovano, kao i da na tom nivou poilitiziranja najviše strada ekonomija, ekonomska saradnja i građani.

"U tom kontekstu moram reći da dijalog nema alternativu, i u tom smjeru moramo naći načina da riješimo probleme, a ne da dobijamo na vremenu, a problemi da nas prate stalno. Ovakve blokade ne idu prilog nikome, ali najveći problem je u tome što će račun plaćati građani i na Kosovu i Srbiji", poručio je Gërxhaliu.

Gërxhaliu smatra da se što pre moraju ukloniti barijere, jer ukoliko se nastavimo ovako gubimo zajedničku budućnost.

"Mene čude neki stručnjaci, koji se bave ekonomijom i koji kažu da ovakve blokade nemaju nikakav uticaj na privredu. Mislim da je to velika greška i to ne ide u prilog ni normalizaciji, jer bilo koja blokada, utiče politički, ekonomski, psihološki i pogoršava status Zapadnog Balkana, pa i odnose Kosova i Srbije", objašnjava Gërxhaliu.

Gërxhaliu ističe da je na Kosovu stvorena takva slika, da se iz Srbije uvozi samo plazma i čokolade, a da niko neće da pogleda istinu i suštinu.

"Negdje oko 70 odsto su repromaterijali i sirovine i poluproizvodi koji utiču na finalizaciju proizvoda koji se proizvode na Kosovu, prema tome, neko drugi će reći da ta roba može da se zamjeni. Istina je da mi moramo da govorimo jezikom privrednika i ekonomije, a ne samo jezikom politike. Samo što se tiče transporta, to što se može uzeti u Srbiji i platiti 500 eura za transport, ta ista roba iz Evrope košta 4.000 do 5.000 eura, zar to nije dovoljan argument. Sa druge strane, malo ko na Kosovu zna da imamo oko 60 miliona vrijednosti robe koja je kupljena u Srbiji, a ta roba se sastoji od pšenice i materijala za žetvu, imamo preko tri i po miliona eura vrijednosti u poklopcima koji služe za limenke, razna pića koji se proizvodi na Kosovu. Prema tome, da li neko ovo zna i da li može da kalkuliše, kakva je šteta, zbog ovakvih blokada", upitao je Gërxhaliu.

Gërxhaliu očekuje da će preovladati razum, i da će barijere uskoro biti uklonjene, jer kako je kazao, ekonomija mora da ojača most saradnje, a ne da gradi barijere.

Izvor: Kosovo Online