To je skup o regionu

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova (PDK) Vlora Çitaku nazvala je detinjastim i neodgovornim ponašanje premijera Kosova Albina Kurtija, koji je odbio da učestvuje na sastanku u Tirani o Zapadnom Balkanu, uz izgovor da ide na međunarodni simpozijum u Grčkoj.

Çitaku je na Facebooku upitala kako konferencija o grčkim ostrvima može biti primarnija od sastanka lidera Zapadnog Balkana.

“Detinjasto i politički neprimjereno ponašanje premijera Kurtija. Kako konferencija o prelijepim ostrvima Grčke može biti važnija od sastanka sa liderima regiona i Evropskom komisijom u Tirani?! Premijer Edi Rama vas nije pozvao na porodično vjenčanje, već na sastanak sa liderima regiona, u okviru Berlinskog procesa“, napisala je Çitaku.

Ona je dodala da u takvim sastancima ne bi trebalo da bude bilo čega ličnog.

“Na takvim sastancima, vaše neučestvovanje više nije lično odbijanje zbog vašeg odnosa sa Ramom. Ovdje nema bilo čega ličnog. Vaše nestrpljenje i sarkastičan pristup albanskom premijeru šteti Kosovu.”, napisala je Çitaku.

Danas će u Tirani biti održan neformalni sastanak lidera Balkana na kojem će učestvovati i komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je da premijer Albin Kurti neće učestvovati na neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani, već da će prisustvovati međunarodnom simpozijumu u Grčkoj.

Albanski mediji navode da je, s druge strane, albanska vlada odbila zahtjev da zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi učestvuje na skupu u Tirani, jer je njegova funkcija "ispod nivoa" ostalih učesnika.

Izvor: Kosovo Online