Manipulacija ciframa!

Poslanici opozicionih LDK i AAK smatraju da su procjene ministra finansija Hekurana Muratija o ekonomskom rastu pogrešne, i da Vlada Kosova krizom na sjeveru pokušava da minimizira štetu koju je nanela Kosovu u ekonomskom smislu, prenosi Reporteri.

Poslanik LDK Besian Mustafa rekao je da je Murati pokušao da predstavi uspjeh u ekonomiji ne upoređujući stanje sa istim periodom prethodnih godina.

"Murati je napravio osnovnu, elementarnu grešku u računanju cifara, trudeći se da drugi kvartal ove godine predstavi kao uspješan. Ali je zaboravio da uporedi i prva tri mjeseca ove godine, uključujući i poređenje prvih šest mjeseci ove godine sa prethodnim godinama", rekao je Mustafa, dodajući da su investicije u prvih šest mjeseci 2023. godine znatno manje nego ranijih godina.

Poslanica AAK Time Kadrijaj rekla je da na Kosovu postoji stagnacija što se stranih investicija tiče.

Prema njenim riječima, vlada manipuliše ciframa i privrednim rastom, a, dodaje, krizom stvorenom na sjeveru pokušava da minimizira štetu koju je nanela Kosovu u ekonomskom smislu.

"Ova vlast preko krize koju je stvorila na sjeveru pokušava da minimizira štetu koju je nanela državi bilo kapitalnim ulaganjima, bilo neulaganjem u obrazovanje, zdravstvo i sve druge resore", rekla je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri