Prete novim protestima

Veterani OVK su na jučerašnjem protestu protiv Zakona o minimalnoj zaradi između ostalog tražili od predsjednice Kosova Vjose Osmani da ne potpisuje ovaj zakon jer ne uključuje povećanje boračkih penzija, u suprotnom će doći do novih protesta, piše Reporteri.

„Ko bi rekao da ćemo danas, skoro 25 godina nakon rata, doći ovde da ponovo tražimo svoju slobodu i prava. Danas ih ne poriče strašni režim Slobodana Miloševića, već vlada države za koju smo dali sve“, rekao je Avni Ajeti iz ove organizacije, pozivajući Osmani da ne potpisuje zakon.

Veterani upozoravaju na nove proteste ako zakon stupi na snagu.

Zakon o minimalnoj zaradi predviđa povećanje na 264 eura, sa 130 na 170 koliko je trenutno. Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, za šta je potreban potpis predsjednice, veterani će i dalje primati 170 eura, koliko im je sadašnja penzija.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je juče da bi tretman ratnih veterana bivše OVK trebalo da bude riješeno novim zakonom i podržava davanje što većeg broja beneficija za ovu kategoriju, ali te beneficije nisu plata.

„Mi smo za što veća davanja za borce oslobodilačkog rata, ali te naknade nisu plate jer je plata za rad, dok su beneficije zahvalnost društva koja se daje borcima za oslobodilački rat koji je izvor građanstva, nezavisnosti i naše slobode“, rekao je premijer Kurti.

Novi zakon o minimalnoj zaradi predviđa izmjenu Zakona o borcima, tako da, kako se navodi, „do konačne kategorizacije boračkog spiska, Vlada Kosova odlučuje o visini penzija utvrđenih ovim zakonom”.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri